2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Több milliárdos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon

frisshirek.hu | 2023. január 27. - 16:38
Több milliárdos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon

A márciusra elkészülő projekt keretein belül új csarnok épült a szelektív hulladék válogatására Miskolcon a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében.

Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon - írja közleményében a miskolci önkormányzat sajtóosztálya. Amint fogalmaznak, a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése - különös tekintettel az elkülönített hulladék előkezelésére - a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 4,066 milliárd forintos forrásából valósul meg.

A közlemény szerint a projekt célja az új hulladékgazdálkodási régióban az országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tervben (OKHT) előírtak teljesítése. Ennek érdekében új csarnok épült a szelektív hulladék válogatására Miskolcon a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében.

A területi integrációnak köszönhetően a hulladékgyűjtési rendszerbe olyan településeket is bevontak, ahol eddig nem vagy csak részben volt lehetőség a szelektív gyűjtésre. A rendszerbe bekerülő hulladék mennyiségének növekedése miatt szükség van a hulladékkezelést követően további műveletekre - ártalmatlanításra, hasznosításra és továbbszállításra -, a szállítási költségek csökkentéséhez pedig új átrakó szükséges - fogalmaztak.

A beruházás során a hulladékkezelés fejlesztésére a régió teljes területén több létesítményt hoznak létre. Épül a városban egy átrakóállomás, a meglévő állomást korszerűsítik, emellett kiszolgáló épületeket emelnek, megfelelő infrastruktúrát hoznak létre és beszerzik a munkához elengedhetetlen eszközöket is.

A közlés szerint a projektben építtetőként a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás, valamint a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás vesz részt, a kivitelezési munkálatokat a MENTO Környezetkultúra Kft. és a KÖZGÉP Zrt. végzi. A beruházás idén márciusra fejeződik be.

Fotó: minap.hu