2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Messze nem Csongrád-Csanád vármegye a legnépszerűbb úti cél

Bottyán Róbert | 2023. január 27. - 07:35
Messze nem Csongrád-Csanád vármegye a legnépszerűbb úti cél

Országos összevetésben, a vendégéjszakákat tekintve megyénk csak a 12. helyen áll, ráadásul az eltöltött éjszakák száma is csökkent - derül ki a KSH Fókuszban a megyék c. kiadványából, mely 2022 I-III. negyedévét mutatja be.

Az ország szálláshelyein 20 millió 733 ezer vendégéjszakát töltöttek a pihenni vágyók, ez 58 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban a koronavírus intézkedései miatt. A turizmus legélénkebb időszakában, július és szeptember között a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma (9 millió 915 ezer) 6,7 százalékkal meghaladta a 2021. III. negyedévit. Területileg ugyanakkor eltérő folyamatok jellemezték az országot: az elsősorban a külföldi vendégekre támaszkodó fővárosban kiemelkedően, 61 százalékkal nőtt a forgalom, míg a megyék közül tizenháromban csökkenés következett be.

A már említett időszakban Csongrád-Csanád vármegyében a vendégéjszakák száma 238 ezer volt, ez 3,1 százalékkal kevesebb 2021. III. negyedévihez képest. A vendégéjszakák hattizedét a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma jelentősen, 18 százalékkal csökkent, ugyanakkor a külföldivendég-éjszakák száma 42 százalékkal emelkedett.

Július–szeptemberben a külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát megyénkben, őket a Romániából érkezők követték, ugyanúgy, mint egy évvel korábban.

A vendégéjszakák alapján a területek rangsorát Budapest vezeti (26,3%), Veszprém (9,6%) és Zala (9,4%) a dobogó. Csongrád-Csanád mindössze a 12. a listán (2,6%), Békés, Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Nógrád vármegyéket megelőzve.

Fotó: Pixabay