2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A makói-vásárhelyi kórház tartozásából több mint 700 milliót kifizettek

Bottyán Róbert, 2023. január 27. - 07:55
A makói-vásárhelyi kórház tartozásából több mint 700 milliót kifizettek

Novemberben még 838 millió, december 31-én már ,,csak" 96 millió forint adóssága volt a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménynek. A költségvetési szervek tartozása év végén 14,5 milliárd forint volt, ebből 7,5 milliárd egészségügyi intézményeknél halmozódott fel - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss tájékoztatójából.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mivel novemberben adósságrendezés történt, így jelentősen visszaesett a kórházak tartozása. December 31-én még így is maradt 7,5 milliárd forint, egy hónappal korábban azonban 47 milliárdról számolt be a kincstár. A tartozások szinte teljes összege szállítottak, szolgáltatókkal szemben állt fent.

A csongrád-csanád vármegyei egészségügyi intézmények közül a vásárhelyi-makói kórháznak 96 millió forint adóssága maradt év végére, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház tartozása 869 millió forintról 2 millió forintra csökkent. A Szegedi Tudományegyetem alapítványba szervezése miatt a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ adósságáról nincs adat

Bár tavaly az elmaradások nagy részét kifizették, az Orvostechnikai Szövetség felmérése szerint az új évet már 10 milliárdos adóssággal kezdték az intézmények. A Népszavának a főtitkár elmondta: az adatokból jól látszik, hogy a helyzet tarthatatlan, a tavalyi csaknem hatvanmilliárd forintos adósságállomány idén húszmilliárd forinttal is nőhet, ha az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét nem teszik bele az egészségügy költségvetésébe.

Mindeközben, mint arról a Frisshirek.hu-n beszámoltunk, a Független Egészségügyi Szakszervezet sztrájktárgyalást kezdeményez, ugyanis a szervezet tagsága szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik. Ez idén nyárra mindössze 10-20 százalékos növekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja.

Fotó: a makói kórház, a szerző felvétele/archív.