2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Videón a Zsófia-kilátó újjáépítése

T.Á., 2023. január 25. - 16:54
Videón a Zsófia-kilátó újjáépítése

Az Év kilátója címet is elnyert létesítményt tavaly augusztusában adták át, és azóta folyamatosan nagy népszerűségnek örvend, rengetegen keresik fel és nemcsak Miskolcról, hanem az ország távolabbi pontjairól is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Látványos videót tett közzé a Zsófia-kilátót újjáépítő Borsod Bos 2004 Kft. a kilátók királynőjének újjáépítéséről. A felvételt a napokban tették közzé, és az újjáépítés folyamata mellett régi felvételeket is bemutatnak benne.

 

Az újjáépült Zsófia-kilátót tavaly augusztusban adták át, és ősszel elnyerte az Év kilátója címet is az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) internetes szavazásán.

Amint az ismert, az első Zsófia-kilátó 1900-ban épült, nevét a Lillafüred névadójaként ismert, Vay Erzsébet édesanyjáról, Teleki Zsófiáról kapta.  A kilátó mindkét világégést sértetlenül úszta meg, végzete végül egy másik, Lillafüred mai arcát meghatározó építkezés lett. A második világháborút követően kezdték el építeni a hegyoldalba vájt híres, vagy inkább hírhedt Szikla nevű katonai légvédelmi harcálláspontot. Ennek létezése nem fért össze a felette álló és igen népszerű turisztikai célponttal, ezért a Zsófia-kilátót lebontották és a helyén a radarállomás antennája állt 1989-ig. Az újjáépítést már hosszú ideje tervezték, a munkálatok végül 2021 őszén kezdődtek meg.

Fotó: Lillafüred Online