2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Orosz Stefán az idei Mazsaroff-díjas

T.Á., 2023. január 24. - 07:13
Orosz Stefán az idei Mazsaroff-díjas

Az eseménynek ezúttal a Miskolci Galéria helyett a Pannon-tenger múzeum adott otthont.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tizenötödik alkalommal adták át múlt szombaton a Mazsaroff Miklós-díjat. A rangos képzőművészeti díj átadó ünnepségének hagyományosan a Miskolci Galéria ad otthont, azonban a város művészeti múzeuma - sok más városi kiállítótérrel együtt - az energiaválság miatt bezárt a téli hónapokra, így az eseményt a Herman Ottó Múzeum Görgey úti székházában, egészen pontosan a Pannon-tenger Múzeumban rendezték meg.

A minap.hu tudósítása szerint az eseményen először Kónya Ábel, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője beszél,t aki azt mondta: a Mazsaroff-díj több generációt köt össze.

Mazsaroff Miklós özvegye részéről fontos emberi gesztus volt a díj megalapítása, amivel a fiatal miskolci művészeket támogatja. Emlékezhetnek rá, hogy a kezdet számukra is mennyire nehéz volt, mennyire tudtak érvényesülni, miközben a megélhetésükről is gondoskodni kellett

- mondta Kónya Ábel, aki hozzátette: a díj azonban nem pusztán anyagi támogatást jelent, hiszen azzal, hogy a múzeum és a galéria már a kezdetektől az ügy mellé állt, teret és figyelmet tud biztosítani a fiatalok első kiállításának.

Az intézményvezető elmondta, a díjátadóval párhuzamosan szokták megrendezni az előző év díjazottjának kiállítását is, ami most a kényszerű zárvatartás miatt áprilisra tolódik. Viszont nem marad el: a Herman Ottó Múzeum terve szerint április elején nyitják meg a Miskolci Galériát a téli tárlattal, és az azt követő héttől látható majd a 2021. évi Mazsaroff-díjas Szeszák Ádám kiállítása.

Mazsaroff Miklós Alsózsolcán született 1929-ben. Szülei Magyarországra települt bolgárkertészek voltak. Az 1970-es években vált országosan ismert és elismert festővé. 1981-ben Munkácsy-díjat, 1985-ben pedig Izsó Miklós-díjat kapott. Számos hazai országos kiállításon és több külföldi csoportos kiállításon vett részt. 1997-ben hunyt el Miskolcon. Emlékére özvegye a pályakezdő képzőművészek támogatására megalapította a Mazsaroff Miklós-díjat, melyet 2009-ben ítéltek oda először.

Orosz Stefán az elismerés kapcsán a minapnak azt mondta meglepte az elismerés, ami rendkívül megtisztelő számára.

Vegyes technikával dolgozom, szeretek kísérletezni az anyagokkal, a festés mellett kollázs, varrás, hímzés is szerepel a repertoáromban, de a grafikában is szoktam kísérletezgetni. Pár éve kialakult egy új formanyelvem, amiben a fő motívumokat a gyerekek, az állatok, a közöttük lévő kapcsolat és játékosság adja

- hangsúlyozta.

Fotó: minap.hu