2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Finnország mérlegelheti, hogy Svédország nélkül váljon a NATO tagjává

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 16:21
Finnország mérlegelheti, hogy Svédország nélkül váljon a NATO tagjává

Finnországnak mérlegelnie kell annak lehetőségét, hogy egyedül, nyugati szomszédja nélkül lépjen be a NATO-ba - jelentette ki a finn külügyminiszter. Minderre azt követően került sor, hogy Törökország jelezte, nem járul hozzá Svédország NATO-csatlakozásához.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az ankarai bejelentés előzménye a muszlimok szent könyve, a Korán egy kötetének elégetése volt, amelyre egy iszlamofób svéd párt tüntetése során került sor múlt szombaton a stockholmi török nagykövetség épülete előtt. Erről itt írtunk korábban.

Értékelnünk kell a helyzetet, hogy történt-e olyasmi, amely akadályozhatja Svédországot abban, hogy előre haladjon

– mondta Pekka Haavisto finn külügyminiszter a közelmúltbeli történésekre reagálva. Hozzátette ugyanakkor, hogy Helsinki számára még túl korai egy új pozíciót felvenni, az első számú opció továbbra is a két ország egyidejű csatlakozása az észak-atlanti katonai szövetséghez - írja az euronews.com. 

A finn kormány számára abszolút prioritás az ország mielőbbi NATO-integrációja, különös tekintettel a több mint 1300 kilométer hosszúságú finn-orosz közös szárazföldi határra. Amennyiben bizonyosságot nyernek afelől, hogy Svédország csatlakozása Törökország ellenállása miatt időben kitolódik, Helsinki valószínűleg a Stockholm nélküli belépés mellett dönt majd. Egy erre irányuló későbbi bejelentést készíthet elő a finn külügyminiszter mai nyilatkozata.

Fotó: CountryReports.org