2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó Péter: a magyarok komolyan ragaszkodnak a keresztény örökséghez

frisshirek.hu, 2023. január 21. - 12:00
Szijjártó Péter: a magyarok komolyan ragaszkodnak a keresztény örökséghez

 Magyarország több mint ezeréves keresztény állam, a magyarok komolyan veszik a ragaszkodásukat a keresztény örökséghez - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szijjártó Péter a Carlos Pellicer Múzeum és a részben magyar forrásból felújított tepoztláni Jézus Születése-templom és öreg kolostor átadó ünnepségén hangsúlyozta: a magyarok több mint ezer éve léteznek, pedig sok támadással és idegen hatalmak betöréseivel kellett szembenézniük.

Úgy fogalmazott: a Magyarország és Mexikó közötti tízezer kilométer nem elég nagy távolság ahhoz, hogy a magyar kormány ne hallott volna arról 2017-ben, micsoda földrengés rázta meg Mexikót, ahol templomok sérültek meg.

Ezért egyértelmű volt, hogy segíteni akarunk és segíteni is fogunk. Mi hiszünk a kereszténység egyetemességében, és ezért mi, keresztények felelősek vagyunk egymásért, akárhol is élünk a világon

- tette hozzá.

Azt mondta, büszkék rá, hogy a világ második legnagyobb katolikus országában két templomot is a magyar kormány segítségével tudtak felújítani.

Ma olyan időszakban élünk, amikor a kereszténységet, a keresztény értékeket és a keresztény embereket sok támadás éri - hangoztatta Szijjártó Péter. Sőt, a világ rengeteg pontján üldözik a keresztényeket. Mindennek tükrében hatalmas dolog, hogy egy felújított templomot adhatnak át pénteken Mexikóban - vélekedett.

A magyar kormány folytatja azt a politikáját, hogy segítséget nyújt a világ bármely pontján nehéz helyzetbe kerülő keresztény közösségeknek. Eddig ötvennégy országban több mint félmillió kereszténynek segítettek, és ennek a csodálatos templomnak a felújítása is azt üzeni, hogy ha a keresztények bárhol a világon bajba kerülnek, a magyarokra mindig számíthatnak - jelentette ki a tárcavezető.

Magyarország több mint 300 millió forinttal járult hozzá a világörökség részét képező, a 16. században épült és a 2017-es földrengésben súlyosan megsérült tepoztláni Jézus Születése-templom egyes részeinek restaurálásához.

Az ünnepségen Szijjártó Péter megtekintette a magyar forrásból felújított részeket, majd emléktáblát avattak. Az átadáson beszédet mondott Cuauhtémoc Blanco, Morelos szövetségi állam kormányzója és Alejandra Frausto kulturális miniszter.

fotó: Tepoztlán, 2023. január 20. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) beszédet mond a 2017-es földrengésben megsérült, majd a magyar kormány támogatásával felújított Jézus Születése-templom és öreg kolostor átadásán a mexikói Tepoztlánban 2023. január 20-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás