2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Vármegyeszerte áradnak a folyók

Tajthy Ákos, 2023. január 19. - 18:30
Vármegyeszerte áradnak a folyók

Árad a Sajó, a Bódva a Bodrog és a Szerencs-patak is, de a Felső-Tiszán is árhullám alakul majd ki a rengeteg csapadék következtében - tájékoztat a kialakult helyzetről az ÉMVIZIG. Hazánkban kisebb-nagyobb megszakításokkal napok óta esik az eső, és pénteken újabb csapadékzóna éri el a Kárpát-medencét. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Áradnak a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei folyók és vízfolyások - közölte a frisshirek.hu-val az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) is. Ahogyan fogalmaznak, az elmúlt huszonnégy órában több csapadékzóna is áthaladt a vízgyűjtőink fölött. Területi átlagban a külföldi és a hazai vízgyűjtőkön is 15-20 milliméter csapadék hullott eső formájában. Ennek a mennyiségnek több mint a felét, 9-12 milliméter közötti értékeket az utóbbi tizenkét órában mértek.

Pénteken dél felől egy újabb csapadékzóna érkezik, amelyből ekkor már főképp Erdélyben és Kárpátalján várható eső, havas eső, a hegyekben hó

– jegyzik meg. A térség folyóin és vízfolyásain folytatódott a lehullott csapadékból képződött árhullámok levonulása.

A Sajó határszelvényében Sajópüspökinél az éjszaka folyamán 332 centiméteres vízállással tetőzött a folyó. Csütörtök reggelig 14 centiméter apadás volt tapasztalható és az apadás üteme a reggeli órákra csökkent

- írják. A folyó további szakaszain áradó vízállások jellemzőek. Sajószentpéter térségében tegnap délután meghaladták az I. fokú készültségi szintet (I. fok 250 centiméter) a vízállások. Az eddig kialakult árhullámból a szelvényben a tetőzés csütörtökön napközben várható, fogalmaz az ÉMVIZIG.

A szerdán, de főleg az éjszakai órákban lehullott csapadék hatására ismételt áradások tapasztalhatók a folyó külföldi vízgyűjtőinek állomásain. Főként a Sajó és a Rima alsó szelvényeiben látható áradás. Az apadás csökkenése, illetve mérsékelt áradás kialakulása várható a határszelvényben is.

Amit arról csütörtök reggel beszámoltunk, a Sajó áradása miatt Borsodban két utat is le kellett zárnia a Magyar Közútnak.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Bódva határszelvényében Hídvégardónál szerda esti órákban 228 centiméteres vízállással tetőzött. Csütörtök reggelig 15 centiméter apadás tapasztalható. A folyó középső és alsó szakaszán a vízállások áradása tapasztalható. Szendrő térségében ma reggel 194 cm-es vízállást mértek. A szelvényben tovább áradás várható, a szombati napra várható 200 centimétert mérsékelten meghaladó tetőzéssel.

A Szerencs-patakon Abaújszántó térségében szerda reggel 110 centiméterrel tetőzött árhullám Taktaföldvár térségében csütörtök reggelre 302 centiméteres vízállás kialakulását eredményezte. A vízfolyáson újabb, mérsékelt vízszintemelkedés alakult kis felső szelvényben, ezért Taktaföldvár térségében is további vízszintemelkedésekre kell számítani - teszik hozzá.

Az ÉMVIZIG azt írja, a Bodrogon a következő két nap csapadékának hatására további jelentős áradás várható. Amennyiben a várt csapadék lehullik, úgy a hét végétől első, majd a jövő hét elején másodfokhoz közeli, vagy azt kissé meghaladó vízszintek kialakulása valószínű.

A vízügyi igazgatóság megjegyzi, a Felső-Tiszán is árhullám alakul majd ki, várhatóan készültségi szint alatt maradó vízállásokkal.

Fotó: Globo Televízió Facebook