2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Január végén újranyit a Barlangfürdő

Tajthy Ákos, 2023. január 19. - 11:39
Január végén újranyit a Barlangfürdő

Az Európa szerte ismert és kedvelt létesítményben január eleje óta karbantartási munkák zajlanak, és bár az energiaválság miatt a fürdő működtetésének költségei drasztikusan megemelkedtek, Miskolc az újranyitás mellett döntött, a fürdő helyzetéről azonban év közben többször tárgyalnak majd a Miskolc Holdinggal.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A szokásos téli karbantartást követően január 26-ától újranyit a miskolci Barlangfürdő

jelentette be csütörtökön Veres Pál, Miskolc polgármestere a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságával történt tárgyalást követően.

Abban egyeztünk meg, hogy év közben több alkalommal is áttekintjük közösen a Barlangfürdő gazdasági helyzetét, és olyan energetikai fejlesztésekről is tárgyalunk majd, melyek megvalósításával hosszútávon biztosítható a város meghatározó turisztikai attrakciójának gazdaságos működtetése. Az ülésen résztvevő Miskolci Fürdők Kft. vezetőjét pedig arra kértem, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a Barlangfürdő - a nehéz gazdasági helyzet ellenére is – megfelelő szolgáltatási színvonalon működhessen

– írta a városvezető. A polgármester a hírrel kapcsolatban megragadta az alkalmat, és köszönetet mondott azoknak a helyi vállalkozásoknak, akik tényleges támogatást nyújtottak, ezzel is segítve, hogy az önkormányzat anyagi forrásával együtt a tavalyi utolsó negyedévben is működhetett a Barlangfürdő.

Bejelentette azt is, hogy tavasz végére befejeződhet a miskolctapolcai őspark felújítása is

(erről a frisshirek.hu is írt már korábban), ami még szebbé teszi majd a Barlangfürdő környezetét is. A Barlangfürdő január 9-ével zárt be, ekkor kezdődött meg az éves rendes karbantartás. A leállás alatt évről évre azokat a munkálatokat végzik el, melyeket a folyamatos üzem alatt nem lehet: így ellenőrzik a sziklákat, javítják a csempéket, átnézik az a víz- és elektromos rendszereket is.

A munkálatokat követően, de az újranyitás előtt évek óta rendeznek szárazlábas túrákat a Barlangfürdőben,

ahol olyan járatok is megtekinthetők, melyek máskor nem. A túrákat január 20-án, 21-én és 22-én rendezik meg. Ahogyan arról a frisshirek.hu is beszámolt, az energiaválság miatt akkor - sok hazai városhoz hasonlóan - Miskolcon is bezárták az összes fürdőt. A városvezetés aztán később a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (BOKIK) közösen egyeztetett a város turisztikai szektorának szereplőivel, és arra jutottak:

a fürdőt a vállalkozások érdekében újranyitják, a működés költségeit pedig a három fél (önkormányzat, állam és a turizmus szereplői) közösen állják, így a Barlang október végén újranyitott.

A megállapodás szerint, hogy a Barlangfürdő január 8-ig történő működtetéshez szükséges mintegy hatvanmillió forintot kellett volna összeadnia a feleknek. Miskolc a maga részét, 25 millió forintot biztosított is a városvédelmi alapból, vagyis végül ennél jóval többet. Veres Pál polgármester korábban elmondta, a város végül több mint negyvenmilliót adott bele a fürdő működtetésébe, a vállalkozók pedig alig hatmilliót.

A kiemelt kép forrása: termalfurdo.hu