2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Nem akarnák átengedni a magyar ingázókat a somfalvai átkelőn

frisshirek.hu, 2023. január 18. - 12:11
Nem akarnák átengedni a magyar ingázókat a somfalvai átkelőn

Ausztria legforgalmasabb mellékútja az osztrák-magyar határon fekszik egy kis átkelőnél Ágfalva és Somfalva határában. Az osztrák település polgármestere azonban megelégelte a nagy forgalmat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Somfalvát ( Schattendorf) Sopronnal és Ágfalvával összekötő önkormányzati úton az ingázási időszakban – azaz hétköznapokon reggel öt és nyolc óra között, valamint délután négy és hét óra között – tilos a közlekedés. Ekkor elvileg nem kelhetne át autóval senki a határon, ezt a szabályt azonban nem tartja be mindenki, a határon állomásozó osztrák hadseregnek pedig nincs kelló hatásköre a jogsértés szankcionálásához - írta meg az osztrák Standard cikkét az rtl.hu.

Az ORF magyar nyelvű oldala tavaly augusztusban már felhívta a figyelmet a problémája.

Az Ágfalva és Somfalva közötti utat 2010-ben aszfaltozták le uniós forrásból,

az autós forgalom azóta okoz gondot, mert a Sopron felől Nagymarton (Mattersburg) vagy Bécsújhely (Wiener Neustadt) felé ingázók vagy a térségből Sopronba igyekvők ezen az úton kelnek át. Thomas Hoffmann 2015-ben vezette be az időszakos átkelési tilalmat azért, hogy ezzel csökkenjen a forgalom, de a jelek szerint ezt nem sikerült ezzel az intézkedéssel elérni. Az ORF úgy tudta, hogy

naponta 4000-en használják az utat.

Most a polgármester sorompót és kamerát helyezne fel az átkelőre. A sorompó pedig csak akkor nyílna fel, ha a kamera beolvasása szerint olyan rendszámú autó érkezne a határra, amelynek van átkelési engedélye.

Csak Somfalva és Ágfalva lakói kapnának ilyen áthajtási engedélyt,

valamint külön egyeztetésre volna szükség ahhoz, hogy a Somfalván dolgozó személyek is kivételt képezhessenek. Ehhez azonban a település vezetője nem kapott engedélyt az osztrák Belügyminisztériumtól, ezért újra tárgyalnak majd az ügyről. Pedig a polgármester már azzal is fenyegetőzött, hogy

betontömbökkel vagy oszlopokkal zárja le a határátkelőt, ha nem kap engedélyt a különleges sorompóra.

Az út a közösségünk szívén halad keresztül

- nyilatkozta a Standard-nak Thomas Hoffman utalva ezzel arra is, hogy az egy önkormányzati út. Az "ország legforgalmasabb mellékútján" pedig óvoda, bölcsőde, gondozási központ, temető, szabadtéri medence és általános iskola is áll. A helyzet kezeléséért hamarosan forgalomszámlálás is lesz, majd azonban a polgármester szerint félrevezető lehet, hiszen most éppen stagnál a vendéglátó- és építőipar.

A polgármester azzal is érvel a szigorítás mellett, mert az elmúlt hetekben két balesetre is sor került:

egy kerékpárost és egy 90 éves gyalogost ütöttek el

a forgalmas, de még két sávosra sem bővített úton. Az átkelési tilalmat is elkezdték már helyben kijátszani. Előfordul, hogy a határig egy átkelő a személyes autójával megy, aztán azt a határ előtt leteszi, majd gyalog átsétál, és odaát már az előzőleg leparkolt céges autóval hajt tovább. A polgármester azonban ezt is szeretné ellehetetleníteni azzal, hogy kiterjesztené a rövidtávú parkolási övezetet.

A kiemelt kép forrása: Ágfalva önkormányzatának Facebook-oldala