2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

A Miskolcra is kiszabott kötbér eltörlésére szólította fel az MVM-et a DK

T.Á., 2023. január 16. - 19:20
A Miskolcra is kiszabott kötbér eltörlésére szólította fel az MVM-et a DK

Az állami szolgáltató az elmúlt hetekben több megyeszékhelyet is megkötbérezett azért, mert az enyhe idő miatt nem fogyott annyi gáz, amennyit a korábban megkötött szerződésekben vállaltak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi frakcióvezetője azt kéri, hogy az MVM engedje el a Miskolcra és Szegedre kiszabott kötbért, amit azért rótt ki a városok távhőszolgáltatóira a cég, mert a takarékoskodási intézkedések és az enyhe időjárás miatt a szerződésben vállalt gázmennyiségnél kevesebbet fogyasztott el

Szaniszló Sándor hétfői, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a városok önkormányzatainak távhőcégei hiába tették azt, amit a kormány kért tőlük, és spóroltak a gázzal, az MVM kötbért fizettetne velük a fel nem használt gáz után.

A politikus úgy fogalmazott: "nehéz észszerű indokokat találni az önkormányzati távhőcégek megbüntetése mellett, mint politikai és gazdasági haszonszerzést".

Ahogyan arról a minap.hu korábban beszámolt, a DK miskolci politikusa, Mokrai Mihály önkormányzati képviselő (Velünk a Város) az év első napjaiban tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta, a miskolci önkormányzatot levélben értesítette az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt az elmúlt év végén arról, hogy kötbért kell fizetnie azért, mert nem fogyasztotta el a leszerződött gázmennyiséget az év utolsó hónapjaiban.

Mint mondta, a miskolciak megértették a kormánynak azon kérését, hogy takarékoskodjanak a gázzal, a fűtéssel, mert az ország nehéz helyzetben van, és olyan jól teljesítették ezt, hogy komoly megtakarítást ért el a város. Ehhez képest októberre 89 és fél, novemberre 85 millió forinttal kötbérezte meg az MVM a várost azért, mert takarékoskodott - jelentette ki Mokrai Mihály, aki szerint az állami cég a miskolci embereket bünteti.

A miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya a témával kapcsolatban válaszolt a képviselőnek. Ebben elsőként pontosította a képviselő szavait, szerint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft-t értesítette a kötbérfizetési kötelezettségről. A levélben az áll, hogy a gázkereskedő, „a levezetett október havi, illetve november havi alulvételezésből származó pótdíj szerződés szerinti kiterheléséről a 2022. december havi tényleges mennyiség alapján fog dönteni.” A képviselő által bemutatott levelek tehát egyelőre csak előzetes jelzések a lehetséges, szerződés szerinti kötbérekről.

- Várhatóan a decemberi fogyasztás sem fog beleesni a mínusz 25 százalékos toleranciasávba, hanem alatta lesz. Ennek oka, hogy az évszakhoz képest magasabb volt a külső hőmérséklet, illetve az önkormányzati takarékoskodás következtében is kevesebb földgázt használt fel a szolgáltató. A szállítási szerződés júniusi megkötésekor azonban ez még nem volt tervezhető. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ezen adatok alapján milyen döntést hoz a kereskedő – húzta alá a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Fotó: Miskolci Hőszolgáltató Kft Facebook