2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Lépéseket vár a magyar kormánytól Brüsszel az egyetemi alapítványok ügyében - eközben Szamarkand és Moszkva is várja a hallgatókat

frisshirek.hu, 2023. január 12. - 18:42
Lépéseket vár a magyar kormánytól Brüsszel az egyetemi alapítványok ügyében - eközben Szamarkand és Moszkva is várja a hallgatókat

Az Európai Bizottság szerint le van írva a jogszabályokban, hogy mit kell tennie a magyar kormánynak annak érdekben, hogy a pénzügyi szankciókat feloldják – írja a Hvg.hu. A bizottság arra reagált, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón úgy nyilatkozott: teljesítették az elvárt feltételeket az alapítványi fenntartású egyetemek kapcsán. Brüsszelben jelenleg annak tisztázását várják el, hogyan akar a magyar kormány eleget tenni saját korábbi vállalásainak. A nyilvánosság számára még ki sem derült, hogy baj lesz a jövőben az Erasmus-programokkal, de az alapítványi egyetemeken, a miskolcin is, már orosz, valamint üzbég ösztöndíjlehetőségeket reklámoztak a diákjaik számára.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ha nem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal, a kormány akkor is kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.Ugyanakkor hozzátette: „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte - írta meg a Frisshirek.hu.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, a kormány a tegnapi ülésén az Erasmus-üggyel is foglalkozott és arra jutott, hogy

„ELFOGADHATATLAN ÉS TŰRHETETLEN”, AMIT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGGAL MŰVEL, MERT AMIKOR A KORMÁNY MEGÁLLAPODOTT BRÜSSZELLEL, MÓDOSÍTOTTÁK AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI SZABÁLYOKAT AZ EGYETEMI ALAPÍTVÁNYOK KURATÓRIUMÁNÁL ÚGY, AHOGY BRÜSSZEL KÉRTE.

Hozzátette: Navracsics Tibor, az uniós forrásokért is felelős miniszter egyeztetni fog az ügyben, remélik, csak félreértésről van szó.

A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti, ha nem lenne megoldás az ügyben, és az Európai Bírósághoz is fordul, ha kell

– hangsúlyozta Gulyás Gergely a Telex beszámolója szerint.

Az Európai Bizottság nem sokkal később reagált Gulyás Gergely állításaira.

– Az uniós források közalapítványok általi felhasználása Magyarországon természetesen része volt a tárgyalásoknak a magyar kormány és az Európai Bizottság között

– jelentette ki a lap szerint témában illetékes szóvivő. Ujvári Balázs azt mondta, hogy a

november elején elfogadott új magyar jogszabály éppen, hogy hozzásegítette a magasabb rangú politikai vezetők bevonását a közalapítványokba, vagyis – a bizottság szerint – a magyar hatóságok nem teljesítették a vállalásukat. Ezért további egyeztetésre van szükség.

A szóvivő elmondása szerint

Brüsszelben jelenleg annak tisztázását várják el, hogyan akar a magyar kormány eleget tenni saját korábbi vállalásainak.

Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.

Minek az Erasmus, ha Szamarkandban vagy Moszkvában is lehet tanulni?

A Miskolci Egyetem hallgatóinak már karácsony előtt pár nappal ajánlottak szamarkandi és moszkvai ösztöndíjlehetőséget. A hang.hu próbált az egetem honlapján tudakozódni, de nem járt sikerrel, csak a google-keresőben, ami szerint az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumi elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter.

A miskolci diákokhoz az üzbegisztáni lehetőség a Neptun informatikai rendszeren keresztül érkezett, melyben különböző bónuszokkal próbálják csábítani hazájukba a diákokat: retúr repülőjegy turistaosztályon; havi 500 USD értékű ösztöndíj; havi 100 USD értékű kollégiumi lakhatási támogatás; 100 USD értékű utazási támogatás az Üzbegisztán ősi városaiba történő látogatásra, évente két alkalommal.

Az üzbég állami ösztöndíj az üzenet szerint összesen öt magyar hallgató számára teszi lehetővé, hogy 2023-ban kezdjék meg mesterszintű tanulmányaikat – két diákot már most februárban várnak, hárman pedig szeptembertől tanulhatnak Szamarkandban.

A másik szintén decemberi üzenet így szólt: „Platonov Valery, az Orosz Nagykövetség tanácsosa levélben tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztériumot arról, hogy az orosz fél lehetőséget biztosít külföldi állampolgárok számára, hogy különböző szintű és időtartamú programok keretében a szövetségi költségvetés terhére, tehát ösztöndíj alapon, oroszországi egyetemeken tanuljanak. Az orosz nyelv ismerete nem előfeltétele az oroszországi egyetemre való felvételnek. Abban az esetben, ha a felvételiző nem beszél oroszul, lehetősége van arra, hogy egy tanéven keresztül az előkészítő karon a nyelvet tanulja, majd ezután kezdje meg a választott szakirányú képzést. A 2023/24-es tanévben Magyarország számára 44 hely biztosított. Az ösztöndíjas képzésre a felvételi eljárást a budapesti Orosz Kulturális Központ az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetségével együtt bonyolítja le.”

Utóbbit többször ismétlik azóta, január 5-én újabb levelet kaptak, miszerint megnyílt a lehetőség a regisztrációra az education-in-russia.com weboldalon. Az ösztöndíjas képzésre érdeklődőknek február elsejéig kell kitölteni a jelentkezési lapot, majd e hónap végéig várják az orvosi dokumentumok és más szükséges papírok hiteles fordításait.