2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Legendás rockfotós képei az Ifiházban

Tajthy Ákos, 2023. január 12. - 18:30
Legendás rockfotós képei az Ifiházban

Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfus kultikus képeiből nyílt kiállítás január 11-én a miskolci Ifiházban. A tárlat az első eleme annak a programsorozatnak, amellyel a Miskolci Rockfesztivál ötvenedik évfordulójára emlékezik a város.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfus kultikus képeiből nyílt kiállítás január 11-én a miskolci Ifiházban. A tárlat az első eleme annak a programsorozatnak, amellyel a Miskolci Rockfesztivál ötvenedik évfordulójára emlékezik a város.

Az „Azok a rockzenészek” című tárlat Szalay Zoltán 1959 és 1989 közötti fényképeiből mutat be összesen nyolcvan darabot.

A fotókiállítás Szolnok, Budapest, Marosvásárhely és a Debrecen után érkezett Miskolcra

– kezdte a megnyitón Hímer Bertalan Paya, a Miskolci Kulturális Központ (MKK) programszervezője.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának részeként jött létre. Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló program elindítója azt mondta, a kezdeményezés részeként ez már a harmadik rocktörténeti fotókiállítás. Először Somló Tamás saját készítésű képei voltak láthatók több helyszínen, ezt Vértes György rockfotóinak tárlatsorozata követte.

Ezeket követően 2022-ben úgy döntöttek az alprogram működtetői, hogy Szalay Zoltán képeiből válogatnak könnyűzenei témájú fotókat, így született meg az Azok a rockzenészek Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című összeállítás

– tette hozzá a Hangfoglaló program elindítója, aki hozzátette: a kiállítás minden helyszínen más és más arcát mutatja, hiszen a tablók mindkét oldalán van egy-egy fotó, így könnyedén az adott városhoz tudják igazítani a képanyagot.

Fedor Vilmos, polgármesteri megbízott méltatta a képeken szereplő rocklegendák történetét, egyúttal emlékeztetett: a 2023-as év kiemelten fontos Miskolc számára, hiszen idén ünnepli meg a város közössége a Miskolci Rockfesztivál ötvenedik évfordulóját.

Ez egy nagyon fontos dolog. 1973-ban, mindössze négy évvel Woodstock után Magyarországon egy város rockfesztivált rendezett. Ez a város Miskolc volt, amely nemcsak az első magyar rockfesztivált, de Közép-Európa első ilyen programját rendezte meg. Ez az év Miskolcon az emlékezés és az ünnep éve lesz

– jelentette ki Fedor Vilmos, aki hozzátette, a kiállítást konferencia is követi majd, sőt „a hangszerek is újra megszólalnak majd a városban”, ugyanis egy nagyon különleges kísérletnek ad majd otthont Miskolc.

Az „Azok a rockzenészek” című tárlat január 27-éig tekinthető meg az Ifiház galériáján.

Fotó: Tajthy Ákos