2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Kifizeti a kormány a jövő évi Erasmus-költségeket

frisshirek.hu | 2023. január 12. - 11:00
Kifizeti a kormány a jövő évi Erasmus-költségeket

Ha nem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal, a kormány akkor is kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.Ugyanakkor hozzátette: „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte.

A Telex tudósítása szerint Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, a kormány a tegnapi ülésén az Erasmus-üggyel is foglalkozott és arra jutott, hogy

„elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit az Európai Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte.

Hozzátette: Navracsics Tibor, az uniós forrásokért is felelős miniszter egyeztetni fog az ügyben, remélik, csak félreértésről van szó.

A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti, ha nem lenne megoldás az ügyben, és az Európai Bírósághoz is fordul, ha kell

– hangsúlyozta Gulyás Gergely a Telex beszámolója szerint.

A miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre arról is beszélt, a kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság döntése szerint azon hazai egyetemeknél, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, ideiglenesen felfüggesztik az Erasmus+ hallgatói csereprogramban való részvételt, valamint a Horizont nevű tudományos együttműködésben sem kaphatnak ideiglenesen uniós forrásokat az érintett felsőoktatási intézmények.

Az ELTE docense, Fazekas János szerint pedig ez olyan, mintha egy atombombát dobtak volna a felsőoktatásra. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete azt követeli, hogy távozzanak az aktív politikusok az egyetemi alapítványokból, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig akár tüntetéseket is kilátásba helyezett, ha nem rendeződik a helyzet.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Koszticsák Szilárd