2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Hiába a gazdasági elbizonytalanodás, nem számítanak csökkenésre a fővárosi ingatlanpiacon

frisshirek.hu | 2023. január 10. - 19:07
Hiába a gazdasági elbizonytalanodás, nem számítanak csökkenésre a fővárosi ingatlanpiacon

Mérséklődött az új építésű budapesti lakások értékesítésének intenzitása a múlt év végére, ennek ellenére sem várható árcsökkenés az idén ebben a szegmensben, ahol már 1 millió és 3 millió forint között mozognak a négyzetméterárak - állapítja meg az Eltinga Lakáspiaci Riport és a Duna House összefoglalója, amelyről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.

2022 végére egyre többen mondtak le újépítésű otthon vásárlásáról,

helyette a használt piacon keresgéltek - állítja az elemzés. A Budapesten eladott új építésű lakások száma már alig haladja meg az ezer darabot negyedévente, holott az első negyedévben még 2300 lakás cserélt gazdát. A piac azonban nem száradt ki, mert a fejlesztők 2600 lakást vittek az év végén a piacra, így a szabad lakások száma mintegy 40 százalékkal nőtt.

2022 negyedik negyedévére alig maradt olyan fővárosi kerület, ahol 1 millió forint alatti négyzetméteráron lehet új építésű ingatlant vásárolni.

A kerületek tekintetében
  • az év második felében a legdrágább az I. kerület volt, ahol 2,9 millió forintot is elérte az új építésű lakások négyzetméterára,
  • ezt a II. kerület követte 2,7 milliós négyzetméterárral.
  • legolcsóbban, 824 ezer forintos négyzetméteráron a XXIII. kerületben lehetett újépítésű lakást vásárolni a fővárosban;
  • míg a legnagyobb forgalmat a XIII., a IX. és a XI. kerület ingatlanpiacai könyvelhettek el.

A 2023-as évre nem számítanak árcsökkenésre a szakmai szereplők, sőt a legtöbb fejlesztő az alapanyagárak és a munkaerő-költségek emelkedése miatt várhatóan áremelésre fog kényszerülni - jelezték az elemzésben.

Fotó: unsplash.com