2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Százhúszezernél is többen keresték fel 2022-ben az idén negyvenéves a Miskolci Állatkertet

T.Á., 2023. január 05. - 18:22
Százhúszezernél is többen keresték fel 2022-ben az idén negyvenéves a Miskolci Állatkertet

Az állatkertben, ami két év után tavaly végre ismét nyitva lehetett egész évben, nyolcvannál több kisállat született, és közel hatvan új lakó is "beköltözött".

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Több mint százhúszezren látogattak el tavaly a Miskolci Állatkertbe – erről számol be az üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft közleménye, melyet a napokban juttattak el szerkesztőségünkbe. A létesítmény jelentős fejlesztéseket is véghez vitt, ennek keretében mintegy nyolcszáz négyzetméteren folytatódott az úthálózat térkövezése, és tengerimalac-kifutót is készítettek.

A közleményből kiderült az is: tavaly több, mint nyolcvan kisállatnak örülhettek. "A Bennett-kenguru csapat sosem látott mértékben gyarapodott, hiszen tavasszal öt erszényből is kiskenguruk fejei tekintgettek kifelé. A három David-szarvas és a két európai bölényborjú azért is külön öröm, hiszen ezt a két fajt az állatkertek mentették meg a teljes kipusztulástól. Az Afrika-ház főemlősei, a huszármajmok és az örvös mangábék csapatában is világra jött egy-egy kölyök. A 2021-ben bemutatkozott oroszlánok csapatában pedig az első évet követően tavaly is három trónörökös jött a világra. De születtek fehérfarkú sül, szurikáta és nagy mara kölykök is, keltek nandu és kéktorkú tragopán csibék, valamint a leopárdgekkók száma is gyarapodott utódokkal" - fogalmaztak.

A szaporulaton kívül közel hatvan új lakó is költözött a Miskolci Állatkertbe. "Egy részüket ugyan a Budapesti Állatkertből érkezett tengerimalacok és kéregutánzó sáskák tették ki, de mindenképp említésre érdemes a Berlinből érkezett közép-ázsiai gímszarvas bika, a szintén Németországból Miskolcra költözött Goffin-kakadu, vagy a Csehországból érkezett huszármajom, amelyek mindegyikét a jövőbeni szaporulat reményében szerezték be" – írták.

"Remélhetőleg az újonnan párba állt, a szabad természetben kritikusan veszélyeztetett Liszt-majmocskák is hosszú évek után újra kölykökkel örvendeztetik majd meg az állatkert látogatóit. És ne feledkezzünk meg Azharról, a perzsa leopárdról sem, aki azért költözött Augsburgból Miskolcra, hogy Tareca újdonsült férjeként hozzájáruljon ennek veszélyeztetett fajnak a sikeres megőrzéséhez" – tették hozzá.

2022-ben újra korlátozások nélkül rendezhették meg az állatkert programjait – emlékeztetett a közlemény -, melyben külön kiemelkedő érdeklődésre tartott számot augusztus 20-án az állatkert születésnapja, továbbá a már hagyományos esti, sötétedés utáni programokat, az Állatkertek Éjszakája és a Halloween Est, de teltházasnak volt tekinthető a hagyományteremtő szándékkal megrendezett „Útlevél a Mikuláshoz” elnevezésű programot is.

A Miskolci Állatkert 2023-ban ünnepli megnyitásának negyvenedik évfordulóját, így az intézmény munkatársai bíznak abban, hogy nagyon sokakkal tudják ezt méltóképpen megünnepelni - zárta közleményét a Városgazda.

Fotó: miskolczoo.hu