2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

„A pedagógiai munka teljes félreértésén alapul a Belügyminisztérium koncepciója”

frisshirek.hu, 2023. január 05. - 07:20
„A pedagógiai munka teljes félreértésén alapul a Belügyminisztérium koncepciója”

Tegnap szivárgott ki az a belügyminisztériumi tervezet, amely szerint a tanároknak évente kellene értékelnie az igazgatóknak a munkájákat, akik szakmai helytállását pedig a tankerületi vezetők monitoroznák. A pedagógusoknak minden tanév elején önként kellene meghatározni saját személyes szakmai célokat, amelyeket ha túlteljesítenek, akkor plusz juttatást, ha alul, akkor akár fizetéselvonást is kaphatnának. Érdekvédők azonban kiemelik, hogy ez az intézkedés nem motivációs erőként hatna, hanem inkább fokozná a pályaelhagyást, hiszen lehetetlen a tanárok teljesítményét a rendszerből kiragadva értékelni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A pedagógiai munka teljes félreértésén alapul a Belügyminisztérium koncepciója, amely alapján egy új teljesítményértékelő rendszert vezetnének be a köznevelési intézményekben

- mondta el a Népszavának Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) elnöke, mikor a tegnap a frisshirek.hu által is megírt kiszivárgott belügyminisztériumi tervezetről kérdezték. Az új koncepció szerint évente kellene értékelni a pedagógusok munkáját az igazgatóknak. A jobban teljesítők plusz juttatást, míg az átlag alatt maradók akár fizetéselvonást is kaphatnának.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet

megdöbbentőnek tartja a terveket, amely további feszültségekhez, megosztottsághoz vezethet a tantestületekben.

A Népszava által nyilvánosságra hozott belügyminisztériumi terv arra kötelezné a tanárokat, hogy minden tanév elején elérendő célokat jelöljenek ki maguk elé, amelyek alapján értékelnék a munkájukat a tanév végén az intézmények vezetői, akik monitorozását pedig majd a tankerületi vezetők is figyelemmel kísérik. Az MPT elnöke, Trencsényi László szerint

ez több szempontból is egy “elrontott formája” lesz a teljesítménymérésnek.

A tanárok munkáját nehéz egyenként mérni, hiszen a diákok teljesítményére nem csak egyetlen tanár van hatással, így az egyéni teljesítményeket életszerűtlen a rendszertől elvonatkoztatva értékelni.

Addig, amíg nincs helyreállítva a köznevelési intézmények szakmai autonómiája - mind a tantervkészítés, tankönyvválasztás, vagy akár a gazdálkodás tekintetében - addig nincs is sok értelme egyéni teljesítményekről beszélni

- tette hozzá az elnök. A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet arról beszélt, hogy az új értékelési rendszer és az egyéni bérezés lehetősége egy nem túl egészséges, feszültségekkel teli versenyt teremthet a tantestületekben,

hiszen akik jobb eredményeket értek el, feltehetőleg azt a pénzt kaphatják meg plusz juttatásként, amit az alacsonyabb pontszámokat elérő kollégáiktól elvontak.

Miközben a minőségi oktatás valódi feltételeinek megteremtése ezzel ellentétes szakmai döntéseket követelne meg - például bérrendezéssel vagy a szakmai önállóság fokozásával. Nagy Erzsébet szerint ez a tervezet nem "motivációs" ösztönzőként fog hatni, hanem inkább fokozni fogja a pályaelhagyást. Az érdekvédő emlékeztetett nyilatkozatában Simkó Edit döntésére, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

A tanártüntetések központi alakja kimondottan az új minisztériumi tervezet miatt hagyja abba a tanítást, amely szerinte

a besúgást, a nemtelen versengést fogja generálni egy rakás éhbérért dolgoztatott rabszolga között, akik majd összevesznek a koncon, mint munkatáborosok a fűrészporkenyéren, vagy káposztatorzson.

A kiemelt kép forrása: noÁr Facebook-oldala