2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Több mint 30 kilométer egy nap alatt – Elérte Kerecsendet a Tudásmenet

frisshirek.hu | 2023. január 03. - 20:30
Több mint 30 kilométer egy nap alatt – Elérte Kerecsendet a Tudásmenet

Kedd délután öt óra körül megérkeztek második napi célállomásukra, Kerecsendre a Tudásmenet résztvevői. Az oktatásért indított 180 kilométeres gyaloglást eredetileg a Pedagógusok Szakszervezete, a nOár, és a Tanítanék Mozgalom szervezte, később csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is.

Elindult Miskolcról hétfő reggel a Tudásmenet. Az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom hirdette meg az év végén, célja pedig azonos az előző, az oktatás jövőjével tartott akcióknak: jobb körülmények biztosítása az oktatásban úgy a tanároknak, mint a diákoknak. Pilz Olivértől, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára a minap.hu-nak elmondta, az akció célja az, hogy a résztvevők a miskolci oktatási intézménytől hat nap alatt, szombatra felérjenek a Budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig - számolt be róla a frisshirek.hu.

A PDSZ videós bejelentkezéséből kiderült, hogy 35 kilométer megtétele után nehéz napon vannak túl, de céljukban, Kerecsenden is várta őket forró tea és a pogácsa. A Magyary Károly Általános Iskolánál álltak meg, ahol elbúcsúzott tőlük a rendőri biztosítás vezetője.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője úgy érzi, mintha egyre többen tudnák az utakon, egyre többen érzik át, miről szól ez a menet. – Egyre többen dudálnak úgy, hogy kifejezzék egyetértésüket – tette hozzá. Úgy látja, hogy az együttgondolkodók köre bővülni fog, és egyre többen lesznek - foglalta össze a hang.hu.

A menetet vidéki politikusok is kísérik, ma Berki Sándor, a Párbeszéd képviselője tartott a tanárokkal.

Szerda reggel Kerecsendről Gyöngyösre indulnak, a távolság várhatóan csaknem 36 kilométer lesz.

A PDSZ oldalán egy tanulságos levelet is közzétett, hogy érzékeltessék, milyen állapotok uralkodnak a vidék Magyarországán.

"Sajnos névvel, arccal nem merem vállalni a véleményem, tehát megjelenhet az írásom, de csak név nélkül!
Mezőkövesden élek. Szívem szak meg, hogy nem csatlakozhatom a menethez, de ha meglátnak a város elöljárói közül valakik, vagy a “besúgók”, sajnos még a családomat is tönkre tehetik. Itt nem szabad renitenskedni. Könnyen le tudják építeni a férjem vállalkozását, meg vannak hozzá az eszközeik. Akkor viszont a megélhetésünk forog kockán. Látom a magyar oktatás összes problémáját, egyet értek minden követeléssel, féltem a gyermekeim jövőjét. Nagyon frusztrál, hogy nem állhatok ki az igazságért, de egy kolléganőmnek is az ország másik végébe kellett költözni, hogy újra dolgozhasson, pusztán azért, mert kiállt szakmai érvekkel az igaza mellett, ami nem tetszett egyes embereknek.
Remélem sikerül országos szintű lépéseket elérni, mert itt helyi szinten nem lehet. Egy nemrég történt beszélgetés során egy vezető beosztású pedagógus azt mondta nekem: “nem értem, miért nincs elég pedagógus. Nem a pénz miatt…”
Sajnos itt ez a nézet uralkodik."