2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Ismét működik a posta Szirmán és Miskolctapolcán

Tajthy Ákos, 2023. január 03. - 16:52
Ismét működik a posta Szirmán és Miskolctapolcán

A hivatalok önkormányzati segítséggel nyitottak újra hétfőn, a megnyitást többhetes tárgyalássorozat előzte meg.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hétfő óta újra működik a szirmai és a miskolctapolcai postahivatal - erősítette meg a frisshirek.hu érdeklődésére a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya, akik emlékeztettek, a két kis posta az önkormányzat, az illetékes minisztériummal és a Magyar Posta Zrt-vel történt sikeres egyeztetés sorozatának köszönhetően nyithatott újra.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a miskolci önkormányzat már decemberben bejelentette: a két hivatal újranyithat, ám a rezsiköltségek felét a miskolci helyhatóságnak kell fizetnie. Közölték ekkor azt is, hogy a kilenc bezárt miskolci postából még akkor is csak kettő újranyitását engedélyezik, ha Miskolc több helyiség rezsijét is meg kívánná finanszírozni.

A miskolci városháza sajtóosztálya kérdésünkre azt is elmondta,

2023-ban összesen mintegy harmincmillió forinttal járul hozzá az önkormányzat a fenntartási költségekhez.

A tárgyalt megállapodás ugyanakkor 2024 októberéig szól, vagyis a város ezzel azt is vállalta, hogy a jövő esztendő egy jókora részében is fenntartja a kifizetést. A sajtóosztály azt is közölte: Veres Pál kedden sajtótájékoztatón jelentette be a két posta újranyitását, ahol elmondták azt is, a város számításai szerint még hat posta újranyitása szükséges volna ahhoz, hogy Miskolc lakossága megfelelő postai szolgáltatásokhoz juthasson sorban állás és tömeg nélkül.

Az országban egyébként összesen 45 postahivatal nyitott újra 2023. január 23-án - erről a frisshirek.hu az MTI híre alapján számolt be hétfőn. A közleményben kiemelték, hogy a cég új vezetősége az elmúlt másfél hónapban intenzív és konstruktív egyeztetéseket folytatott a postahelyekről. Ahol a települések vállalták, hogy az adott posták üzemelésére vonatkozó szolgáltatásért előre meghatározott díjat fizetnek, ott megállapodás született a további működésről. A hivatalok többsége november közepe óta volt zárva, ekkor ugyanis 210 településen 366 postahivatal működését függesztette fel a Magyar Posta Zrt.

A postabezárás egész Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét érintette: Miskolcon kilenc, Kazincbarcikán, Ózdon és Sátoraljaújhelyen két-két, Tiszaújvárosban pedig egy posta zárt be télire. Arról, hogy a miskolciakon kívül nyitott-e újra több vármegyei posta nincs hírünk, a posta.hu szolgáltatáskeresője szerint azonban nem.

Nyitóképünkön a szirma postahivatal. Fotó: Magyar Vélemény