2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Minőségibb oktatásért gyalogolnak fel Miskolcról a fővárosba

Tajthy Ákos, 2023. január 02. - 18:00
Minőségibb oktatásért gyalogolnak fel Miskolcról a fővárosba

Az akcióban résztvevők hat nap alatt érnek majd fel Budapestre, és naponta átlagosan 30 kilométert sétálnak majd.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Elindult Miskolcról hétfő reggel a Tudásmenet. Az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom hirdette meg az év végén, célja pedig azonos az előző, az oktatás jövőjével tartott akcióknak: jobb körülmények biztosítása az oktatásban úgy a tanároknak, mint a diákoknak. Pilz Olivértől, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára a minap.hu-nak elmondta, az akció célja az, hogy a résztvevők a miskolci oktatási intézménytől hat nap alatt, szombatra felérjenek a Budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig - számolt be róla a Frisshirek.hu.

A tiltakozók Miskolcról Harsány felé indultak. Az összesen megteendő táv 180 kilométer, a menethez csatlakozók mindennap körülbelül 30 kilométert fognak gyalogolni.

"A tudásmenet lényege, hogy a szervezők az eseménnyel felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára. Az esemény Facebook-oldalán azt írják, hogy délutánonként beszélgetéseket, fórumokat fognak szervezni. A menetbe bárhol be lehet csatlakozni rövidebb távokra is. A közös gyaloglás mindennap reggel 7:30-kor indul az adott városból"

- mondta Pilz Olivér

A menet kezdő és végpontja nem véletlen: a Miskolci Herman Ottó Gimnázium a vidéki tiltakozások egyik leghangosabb intézményének számít, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedig az első iskola volt, ahonnan kirúgtak tanárokat még szeptember végén.

tudásmenettel tartott hétfőn az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre is. A politikus erről közleményt adott ki: „Amikor 2012-ben az első éhségmenetet indítottuk, még nem gondoltuk, hogy egy nap nem közmunkások, nem a jogos jussukért tiltakozó munkásemberek fognak menetelni, hanem tanárok és diákok.” Komjáthi a bejelentkezésében elmondta, ott vannak vele többen is, akik az éhségmenetet szervezték, és nem akarnak olyan országban élni, ahol tanárokat ki lehet rúgni, mert kiállnak a jogaikért. Hozzátette, nem pártpolitikusként, hanem szülőként van jelen, aki négy középiskolás gyereket nevel. Továbbá az éhségmenetek egyik szervezőjeként van jelen, aki szolidáris minden ügy mellett, amely a magyar dolgozó emberekről szól. Mindent megtenne azért, hogy a sztrájk valóban alapjog legyen. 

Fotó: Wikipédia