2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Elsősorban kulináris örömökről szól idén a szilveszter Bécsben

frisshirek.hu, 2022. december 31. - 13:30
Elsősorban kulináris örömökről szól idén a szilveszter Bécsben

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint idén főként a kulináris élvezetekről szól a szilveszter a bécsiek számára, akik átlagosan 47 eurót költenek az év utolsó ünnepére. Drága ínyencségek, pezsgő, szilveszteri dekoráció és szerencsehozók – ezek nélkül nincsen szilveszter Bécsben!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az osztrák főváros lakói elsősorban családi körben vagy barátokkal töltik az év utolsó napját, amelyre finom ételekkel és italokkal készülnek. A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint a bécsi élelmiszerboltok a szilveszter előtti néhány napban bonyolítják le a „karácsonyi forgalom” 10-15 százalékát.

Az ünnepi asztalra főleg halételek, fondü és hidegtálak, éjfélkor pedig virsli és pörkölt kerül. A legtöbb bécsi számára a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pezsgő, amiből összesen 2,5 millió pohárnyi fogy. Tízből hét bécsi köszönti ugyanis koccintással az új évet. 

Szerencsehozót a bécsiek mintegy fele ajándékoz az új év alkalmából szeretteinek, ismerőseinek. Ennek a szokásnak főleg a nők és az idősebbek hódolnak. Jellemző trend itt is, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább a környezetbarát anyagból – vagy csokiból – készült verzióikért nyúlnak az emberek. Bécsben ilyentájt mintegy kétszáz alkalmi árusnál lehet újévi szerencsehozót vásárolni és körülbelül kétmillió darab cserél gazdát belőlük. 

Két év kényszerszünet után idén újra megrendezik Bécsben a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye.

Az év utolsó napján 14 óra és hajnali 2 óra között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják az osztrák és külföldi látogatókat.

A zenei kínálat minden igényt kielégít – pop-rock, blues, disco, funk, soul, big bandek és tánczene –, a kicsiket pedig délutántól külön gyerekprogram várja. Noha 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, idén Bécs városa lemond róla – a környezet és az állatok védelme érdekében. Bécsben egyébként a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték is, de kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni. Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia. Előbbi elérheti akár a 3.600 eurót, utóbbi pedig a három hetet - írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A Bécsi Filharmonikusok világhírű Újévi Koncertjét 2023. január 1-jén, 11:15 órai kezdettel közvetíti az ORF2 osztrák köztévé és az Ö1 osztrák közszolgálati rádió, live-streamként pedig a tvthek.orf.at és az oe1.orf.at linken lehet követni.

A Bécsi Szilveszteri Ösvény, a Silvesterpfad programja itt található.

Fotó: Stadt Wien / MA59