2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Közel hatszáz parkolóhely válik fizetőssé januártól Miskolc belvárosában

Tajthy Ákos, 2022. december 29. - 17:22
Közel hatszáz parkolóhely válik fizetőssé januártól Miskolc belvárosában

A változásról értesítették az érintett területeken parkolókat, a városban egyébként december 23. és január 2. között díjmentes a parkolás.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Közel hatszáz újabb parkolóhely használatáért kell fizetni 2023. januárjától a miskolci belvárosban - közölte szerdán este a városi parkolási rendszert is üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

A közlemény szerint az új díjköteles parkolóhelyek a sárga zónába tartoznak majd, óránként 260 forintot kell fizetnie annak, aki az adott helyen szeretne parkolni személyautójával.

A változás az alábbi területeket érinti:
- Hadirokkantak útja - Sarolta utca - Bors vezér utca - Soltész Nagy Kálmán. - Vörösmarty utca által határolt terület
- Kőrösi Csoma Sándor - József Attila - Baross Gábor - Bajcsy-Zsilinszki Endre által határolt terület (Éder György, Bólyai János, Zielinsky utcák is)
- Bocskai István utca (Szabó Lőrinc sétány, és Bocskai utca 33. kereszteződéstől) a Kont István utca, Martinovics Ignác utca, a Bem József utca (Soltész-Nagy Kálmán kereszteződésig), és a Vörösmarty 84. sz. által határolt terület
- Serház utca - Szent István utca - Tizeshonvéd köz utca (a Nagyváthy János utca - Petőfi utca - Malomszög utca által határolt terület)

A Városgazda közlése szerint a cég parkolási divíziójának munkatársai már értesítették az elmúlt napokban az érintett területen parkoló autósokat, mégpedig oly módon, hogy a szélvédőjükre kihelyeztek egy erről szóló tájékoztatót.

A változást a városlakók vegyesen fogadták a közösségi médiában. Volt, aki dühöngött miatta, más nagyon helyesnek tartotta azt. Osváth Zoltán, a cég ügyvezetője csütörtökön aztán egyebek mellett ezzel a témával kapcsolatosan is nyilatkozott a minap.hu-nak. Azt mondta, a parkolási rendszer bővítését általában az adott környéken lakók szokták kérni az önkormányzati képviselőn keresztül. Ez most sem volt másként.

Alapvetően azért ennek az oka az szokott lenni, hogy a lakók megelégelik azt, hogy az ő helyükön mások parkolnak rendszeresen, és ők nem tudnak a házuk előtt megállni, csak jóval távolabb. A fizető parkolós területhez csatlakozás azért jó számukra, mert az ott lakók kedvezményes lakossági bérlettel biztosan tudnak parkolni a házukhoz közel, és ennek ára töredéke a jelenlegi zónás bérletáraknak. Mi ezzel tudjuk segíteni a lakók helyzetét, ha ilyen kérés érkezik hozzánk

– jelezte Osváth Zoltán.

Bár sok minden drágul manapság az energiaárak elszabadulása miatt, Miskolcon (legalább) a parkolásért nem kell többet fizetni. Pontosabban nem kell még többet, a szolgáltatás díja ugyanis - az országos trendekhez igazodva - augusztusban már emelkedett.

Ekkor a zöld zónában 400 forintról 440-re, a sárgában 220 forintról 260-ra nőtt az óradíj; a kék zóna megszűnt, ezeket átsorolták a sárgába, számos sárga jelű területet pedig a zöldbe.

Fotó: Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.