2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ember, érted jövök, szeretlek! - üzeni az Isten nekünk karácsonykor és mindennap

Lukácsi Katalin, 2022. december 25. - 16:45
Ember, érted jövök, szeretlek! - üzeni az Isten nekünk karácsonykor és mindennap

Karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe. Egy gyermek születésére emlékezünk, aki a keresztény hit szerint jászolba érkezett nincstelenként, mégis Isten hatalmas fiának bizonyult, aki legyőzte értünk a halált, és utat nyitott számunkra a mennybe. Ekkor olvassák fel a templomokban az evangélium talán legszentebb sorait, János prológusát, amely Jézus működésének foglalata, és ekkorra öltözik már karácsonyi díszbe a szentély.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Elérkezett karácsony, amelyre a keresztény világban advent első napjától készültek. Idén különösen hosszú nyúlt, mert karácsony első napja éppen vasárnapra esett.

Már november 27-én kezdetét vette a karácsonyi ünnepkör, amely január 6-án, vízkereszttel zárul.

Az adventi időszakkal indul a liturgikus év, amely a karácsonyra való felkészülés miatt böjti napoknak számít. Ilyenkor lilába öltözik a pap és a templom is - egy gyönyörű adventi, közép-európai hagyományról, a hajnali miséről a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk korábban.

Mára azonban ünnepi díszeket kaptak a keresztény templomok is,

betlehemek épültek, karácsonyfákat állítottak, és felhangzott a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű ismert karácsonyi népének.

Fotó: Lukácsi Katalin

A jászberényi nagytemplom délelőtti 10-es miséjében Szántó József főesperes plébános a mérce nélküli szeretet ünnepének nevezte a karácsonyt, amely egy lehetőséget ad a számunka, hogy Jézus kinyújtott kezét elfogadva, a szeretet hatalma uralja és formálja a mi szívünket is. A plébános úr felidézte, hogy mind az éjféli szentmisén, mind a mostanin sokan voltunk a templomban.

Mi ez az ünnep? Nem emberi produkció eredménye. A karácsony eseménye embereket mozgat meg, szíveket, lelkeket vonz, mert Isten jött, és megszólítja az embert.
Most is megszólít ez a Valaki:

Ember, szeretlek, érted jövök! Váltságdíjul adom magam érted

- fűzte gondolatait Szántó József atya. Aki kitért arra is, hogy a mai világunk mutatja, mivé is torzulhat a szeretetlenség a világban, amely sok sebből vérzik, de az mind a szívben kezdődik. Ezeket a sebeket az élő, személyes, eleven istenkapcsolat gyógyíthatja meg, erre hív ma, és nyitogatja zárt ajtóinkat az Úr - mondta el a misében a plébános úr.

Bár a Jászság katolikus vidék, az elmúlt évszázadok alatt kialakult pár református gyülekezet is.

A jászberényi közösségben Mező Istvánné szentbeszédében az újszülöttek különleges hatalmára hívta fel a figyelmet. Amikor egy családba gyermek érkezik, akkor mindenki mosolyra derül, és ő lesz a legfontosabb. Ezzel kapcsolatban mesélt el egy történetet abból a Katarból, amely az elmúlt hetekben a futball-ünnep miatt vált híreink központi szereplőjévé.

Fotó: Lukácsi Katalin

Katarban történt, hogy a vonaton egy férfi megbotránkoztató módon viselkedett, és elvette a szerelvény utasközösségének békéjét. Senki nem bírt vele. Mire felszállt egy család, az anya kezében karon ülő csecsemővel. Az anya észlelte, hogy milyen békétlenség és zavar uralkodik a vonaton, és felismerte a zavarodott férfit, aki azt okozta.

Egyszerre csak odalépett hozzá, és a kezébe adta a gyermekét. A férfi először megdöbbent, majd ahogy a gyermek szemébe nézett, egyszerire megszelidült.

Így hathat a világ számos bajára a Úr Jézus is, ha megnyitjuk előtte a szívünket. Akihez kétezer évvel ezelőtt elzarándokoltak a társadalom legszegényebb rétegéből, de bölcsőjénél képviseltették magukat az előkelők is,

mert Jézus mindannyiunkhoz jött, Ő mindenkié.

Ma a kegyelem ideje van, hogy ezelőtt a titok előtt megnyilhasson a szívünk - mondta el beszédében a lelkésznő. A szentbeszédet úrvacsora követte a református gyülekezetben.

A képeket a szerző készítette.