2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

„Az asztal terítve, immár minden kész” – ezt eszik karácsonykor a miskolciak

Tajthy Ákos, 2022. december 24. - 16:20
„Az asztal terítve, immár minden kész” – ezt eszik karácsonykor a miskolciak

Rögtönzött körútra indultunk annak érdekében, hogy megtudjuk, mi kerül az asztalra idén karácsonykor a miskolci családoknál. Riportunk következik!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Töltött káposzta, halászlé, húsleves, különféle sültek, no meg a bejgli – talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy ha valami, akkor ezek nem hiányoznak egy család asztaláról sem karácsonykor. De vajon tényleg így van? Hiszen az ünnepi ételeket tekintve igen széles a paletta, meg persze van, aki a hagyományos ételekre, mások pedig az újdonságokra koncentrálnak ilyenkor.

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy mit esznek a miskolciak idén karácsonykor, így útnak eredtünk és a miskolci belvárosban kérdezősködtünk. Hálás téma volt, hiszen – a szokásossal ellentétben – most mindenki szívesen nyilatkozott.

Tóth Istvánné például éppen a töltött káposztához vette meg a húst, amikor összefutottunk (összeállításunk néhány nappal ezelőtt, a karácsonyi nagybevásárlás véghajrájában készült – a szerző). Mint mondta, náluk sosem hiányozhat az ünnepi asztalról a töltött káposzta mellől a húsleves, a rántott hús, a bejgli és a mézeskalács sem.

Halászlevet viszont nem én szoktam főzni, abból a menyem sokkal jobbat készít – ami igaz, azt el kell ismerni!

– mondta mosolyogva.

Hozzátette, a családban nagy a jövés-menés az év végén, sokszor 27-éig, sőt, volt már hogy 29-éig is eltartott a vendégjárás.

Így aztán sokszor megcsömörlünk már a nehéz ételektől. Éppen ezért december 24-én még el szoktam küldeni férjemet, hogy vásároljon be bőven szendvics-alapanyagokat is

– fűzte hozzá.

Kovácsné Tündééknél elmaradhatatlan a húsleves, a göngyölt hús, a töltött káposzta, a sajtos pogácsa és a keksztekercs, de mint mondja, azt főz, amit a család kér. Ami nélkül viszont elképzelhetetlen az ünnep, az a mézeskalács, ebből hatalmas mennyiséget, úgy négy-ötszáz darabot készít el.

Természetesen az eredeti recepthez ragaszkodok, a mézeskalácspor és hasonló dolgok nálam szóba sem jöhetnek

– mondta Erika hozzátéve: karácsonykor akár 30-35-en is összejönnek a családból, ilyenkor mindenki hoz valamit, így rengeteg finomság gyűlik össze.

Juditéknál (kérte, hogy csak a keresztnevét írjuk le – a szerző) hatalmas a család, ezért rengeteget főznek az ünnepet megelőzően.

Egyedül nem is bírnám, így besegít nekem édesanyám, anyósom és a húgom is. Szenteste mindig náluk gyűlnek össze, a karácsony első napja pedig felváltva nagyszülőké. A második nap változó,  hogy kihez megyünk, de ebből persze nincsen harag, hiszen szilveszterig mindenkivel tudunk találkozni

– részletezte Judit.

Náluk egyébiránt – tette hozzá – a sütemények már mind elkészültek, és a töltött káposztát is megfőzték 23-án.

Szenteste halászlé lesz, és kacsát fogok sütni káposztaágyon tepsis burgonyával. Persze a gyerekeknek és a férjemnek is kötelezően meg kell kóstolni a töltött káposztát is

– zárta gondolatait nevetve.

Egerszegi Krisztina sok tradicionális ételt „mentett át” a családi recepttárból, olyanokat, amelyek gyerekkorában, karácsonykor mindig voltak az asztalon.

Gyerekkoromban karácsonykor mindig volt az asztalon húsleves, töltelékkel, mert anélkül nem volt az igazi apukám szerint. Volt rántott hal valamilyen körettel, de rántott csirkehús is, mert anyukám nem szerette a halat, töltött káposzta pedig ipari mennyiségben. Nem hiányozhatott a ma mákos gubaként ismert, anyukám által bobájkaként emlegetett étel. De nem ám a mai, sokszor újragondolt formában: vaníliasodóval, meg gyümölccsel megszórva, vagy tortaként, hanem amúgy régiesen.  Forró édes tej, jó sok mák, szikkadt, száraz kiflire. A bejgli az kihagyhatatlan, nálunk az volt az extra, hogy mazsola helyett apróra vágott birsalmasajt került a töltetlékbe, ami aztán volt benne bőven. Mert nem bejgli az, ami nem reped szét. Azután ott volt anyukám tortája, amit csak ő tudott elkészíteni. Hámori-torta néven van meg a recept, de szinte teljesen az Esterházy-torta receptje, annyi kitétellel, hogy a töltelékbe kellett rum

– sorolta.

Amikor saját családom lett, sok mindent átmentettem a nálunk tradíciónak számító ételekből, a bobájkát, a beiglit, a töltött káposztát is. A főételt viszont igyekszem évenként újtani és olyanokat szoktam kitalálni, vagy receptoldalakról ellesni, amiket máskor nem főzök

– fűzte hozzá Krisztina.

Illusztrációs fotó: gradsubotica.co.rs