2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Változás jön az otthonfelújítási támogatásoknál

frisshirek.hu, 2022. december 23. - 11:03
Változás jön az otthonfelújítási támogatásoknál

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. Az új rendelet két érdemi ponton módosítja a korábbi jogszabályt, és ha ennél nem lesz több változás, akkor ez a támogatás valóban megszűnik az eredetileg tervezett határidővel, december 31-én. Vagyis aki nem tartozik a kivételek körébe,annak továbbra is ez év utolsó napjáig kell benyújtania az igényét.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet módosítása, és ez csak speciális esetekben teszi lehetővé a támogatás igénylését 2023. március 31-ig

– számolt be róla a Bank360.hu

Ha újabb módosítás nem történik az év végéig, akkor az eredeti elképzelésnek és szabálynak megfelelő időpontig, 2022. december 31-ig lehet ezt a családtámogatást igényelni.

Az új rendelet a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló jogszabályt két érdemi ponton módosítja:

  1. Méltányossági engedményt ad, amikor kimondja, hogy az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolják, hogy legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt. (Az otthonfelújítási támogatás igénylése ezekben az esetekben 2023. március 31-ig nyújtható be.)
  2. Kimondja, hogy ha az otthonfelújítás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje vonatkozik, akkor a támogatás 2023. március 31-ig igényelhető. Ebben az esetben a beruházás nem napelemre vagy napkollektorra vonatkozó részére csak akkor igényelhető a támogatás, ha arról a számlákat 2022. december 31-ig kiállították. További feltétel az is, hogy mellékelni kell az igényléshez a napkollektoros, napelemes munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Egyéb kivételt, engedményt az új rendelet nem tesz, így

akire a fentiek nem vonatkoznak, annak továbbra is 2022. december 31-ig kell benyújtania a támogatási igényét.

Ebben már a felújítási munkálatok elkészültét is igazolnia kell a felhasznált, beépített anyagok, berendezések beszerzéséről és a kivitelezési munkadíjról szóló számlákkal

– hívta fel a figyelmet a Bank360.hu.

Illusztrációs fotó: Pixabay