2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Idén is segítettek a rászorulókon a baráthegyi vakvezetők

Tajthy Ákos, 2022. december 22. - 18:06
Idén is segítettek a rászorulókon a baráthegyi vakvezetők

Most összesen 64 gyermeknek segítettek a vakvezető kutya iskolát üzemeltető alapítvány munkatársai. A gyerekek egy része december 19-én az intézmény miskolci központjában vette át az ajándékokat, a többieknek pedig eljuttatják a fa alá.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ebben az esztendőben is rászoruló és fogyatékossággal élő gyerekek karácsonyát tették szebbé a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola "angyalkái". Az iskolát üzemeltető alapítvány csütörtöki közleményében azt írja: "a Karácsonyi Angyalka projektjükben hatvannégy gyermek karácsonyi kívánságait gyűjtöttük össze, akik közül többen eljöttek, hogy átvegyék az ajándékaikat alapítványunk miskolci központjában".

Balogh Ádám, az alapítvány munkatársa, a Karácsonyi Angyalka ajándékozás szervezője elmondta, nagy öröm számukra az, hogy a mostani nehéz helyzetben, a magas árak ellenére is nagyon lelkesek voltak az adományozók, akik jelentkeztek angyalkának, teljesítették a kívánságokat és beérkezett minden ajándék. "Ez hatalmas siker, hálásak vagyunk érte, hogy segítettek a gyerekeknek” – hangsúlyozta.

Zsigmond Béla tavaly is eljött a gyerekeivel Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány karácsonyi programjára. Idén azt emelte ki, hogy a gyerekinek nagy meglepetés volt, és tetszett nekik az ajándékozás: „Kaptak olyan ajándékot, amire nem is számítanak.”

Nem csak játék

„A gyerekeim felszabadultak, úgy érzem magam itt, mint egy nagycsaládban” – mondta Szatmári Erika, aki két gyermekével vett részt az ajándékozáson.

A gyerekek nagyon örültek annak, hogy találkozhattak Balogh Ádám vakvezető kutyájával, Oktávval és nyugdíjas kollégájával, Danával, valamint játszhattak a hat hónapos tanulóval, Aszúval.

A gyerekek közös karácsonyfája alá idén nem csupán játékok kerültek, hanem ruhák, technikai cikkek, tanuláshoz, sportoláshoz szükséges és kreatív alkotóeszközök is. "A legkisebbeknek pelenkára és babakocsira van szüksége, a kicsik plüssjátéknak, babának, kisautónak, kirakónak örülnek, a nagyobbak téli ruhákat, technikai cikkeket (Bluetooth fülhallgatót, memóriakártyát) és sporteszközöket kértek. A tanulás is fontos a gyerekeknek, ezért került a fa alá iskolatáska és fodrászkellék is, a kreatív alkotás utáni vágy szintén erős, rajzhoz és fotózáshoz szükséges eszközöket is kértek. A tizenévesek hajvasaló és sminkkészlet kéréseit szintén teljesítették angyalkáink" - sorolta Balogh Ádám.

Több évtizede a rászorulók szolgálatában

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola több mint egy évtizede segíti vakvezető kutyák kiképzésével a látássérült emberek életét. Mint írják, az évek során rengeteg segítséget kaptak elkötelezett adományozóiktól és önkénteseiktől. 2021 után most a második alkalommal adták tovább ezt a szeretetet olyan gyerekeknek, akiknek karácsonyi ajándék nem feltétlenül adatik meg. Vannak köztük látássérült és értelmileg akadályozott gyerekek, fogyatékkal élő szülők és rászoruló családok kislányai és kisfiai is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lakó hatvannégy gyereket rehabilitációs szakemberek és családsegítő munkatársak közreműködésével választottuk ki. A kezdeményezés december 1-jén indult Facebook-oldalunkon, és mindenki hihetetlenül hamar „Angyalkára” talált.
Az ajándékok már december 1-jén elkezdtek sorakozni a gyerekek karácsonyfája alatt miskolci központunkban. Az ajándékok egy részét december 19-én adtuk át a gyerekeknek és családjaiknak, a többi ajándékot pedig eljuttatjuk a karácsonyfák alá. Az adományozók nagyon lelkesek és motiváltak voltak, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. Sok ,,Angyalka˝ a kívánságokon túl más apró meglepetéseket is csomagolt az ajándékok közé - írták.

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola/Berta László