2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Kiakadt Sátoraljaújhely fideszes polgármestere azon, hogy januártól hétvégén Miskolcra kell utaznia a szülő nőknek

Tajthy Ákos, 2022. december 21. - 20:00
Kiakadt Sátoraljaújhely fideszes polgármestere azon, hogy januártól hétvégén Miskolcra kell utaznia a szülő nőknek

A helyi kórház néhány napja közleményben írta meg a változásokat, Szamosvölgyi Péter miatt elfogadhatatlan, hogy valakinek 85 kilométert kelljen utaznia hétvégén, ha szülni szeretne. Hozzátette, a zempléniek nem másodrendű állampolgárok azért, mert a határ mellett laknak, és az üzemeltető megyei kórháznak lenne lehetősége megoldania a helyzetet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tartós szakorvos hiány miatt nem biztosítható tovább külső helyettesítésekkel a teljes körű fekvőbeteg ellátás a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, ezért 2023-ban módosul az ellátás rendje – írja a honlapján megjelent közleményében az intézmény.

A változás a hétvégéket – egészen pontosan péntek délután kettőtől hétfő reggel fél nyolcig - és az ünnepnapokat érinti, és ennek szellemében a rendkívüli, úgynevezett „sürgős szükségű” betegellátás kivételével, amihez helyben adott aneszteziológus, műtő és teljes személyzet, a szülő nőknek pénteken délután két órától hétfő reggel hét óráig, valamint ünnepnapokon más ellátókhoz kell menniük a sátoraljaújhelyi kórházhoz tartozóknak, ha beindul szülés.

Az emberek többségét a Sátoraljaújhelytől nyolcvanöt kilométerre lévő megyeszékhelyre, Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba irányították át.

A kórház kényszerű lépése miatt – érthetően – kiakadtak a térségben élők, a helyi fórumok és a közösségi oldalak helyi vonatkozású oldalain rengeteg panasz érkezett. Ami viszont talán még fontosabb,

felháborodott a döntés miatt Szamosvölgyi Péter, a település fideszes polgármestere is,

aki a Facebookra feltöltött videós üzenetében úgy fogalmazott:

bár a határ mellett élnek, ők is Magyarországon laknak, nem pedig másodrangú állampolgárok.

A városvezető beszédében felidézte, az utóbbi időben sok közép- és felsővezető hagyta ott a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat azért, mert nem tudták elviselni az egészségügyet érintő centralizációt.

„Tíz éve annak, hogy az Erzsébet Kórház fenntartását elvették az önkormányzatunktól. Nem örültem neki, szerintem sokan mások is hasonlóképpen voltak, mert ha mi vagyunk a fenntartók, akkor ez a helyzet most biztosan nem áll elő. Rengeteg fejlesztést végeztünk abban az időben is, amikor hozzánk tartozott az intézmény, és még utána is" – mondta Szamosvölgyi Péter, aki hozzátette, az elmúlt években számtalanszor érezte úgy, hogy kórházuk a fenntartó megyei kórház mostohagyereke.

- „Két lehetőség van. Az egyik, hogy nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, a másik, hogy alkalmatlan az, akinek ez a dolga lenne. „Nem firtatom én ezt, hiszen van mit söpörni a megyei kórház vezetésének a háza táján. Felszólítom és kérem a megyei kórház vezetését, hogy gondolja át az eddigi kapcsolat és viszony hibáit, és ezeket próbálja meg kijavítani" – mondta Szamosvölgyi, majd végül kijelentette: nem fogadja el, hogy vissza kellett fogni a szülészeteken a fekvőbeteg-ellátást hévégén, mert véleménye szerint a megyei központi kórháznak lenne lehetősége arra, hogy szakembereket irányítson Sátoraljaújhelyre, mint ahogyan volt arra is, hogy annak idején onnan elirányítsák máshová az orvosokat.

 Fotó: https://www.ujhelykorhaz.hu/