2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Januárban ismét szárazlábas túrákkal várja a látogatókat a Barlangfürdő

Tajthy Ákos, 2022. december 21. - 13:15
Januárban ismét szárazlábas túrákkal várja a látogatókat a Barlangfürdő

A karbantartás alatt régi hagyomány, hogy túrákat szerveznek, melyeken olyan barlangjáratok is megtekinthetők, melyek fürdőzés alatt nem. A fürdő azonban a sajtóhírek ellenére sem zár be végleg, azt ígérik, hogy a munkálatok után - ahogyan minden évben - újranyitnak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is szárazlábas túrákat szerveznek a Barlangfürdőben azalatt, amíg a barlang állagának megóvása érdekében elvégzik a szokásos karbantartási munkálatokat - közölte a Frishirek.hu-val a létesítményt is üzemeltető Miskolci Fürdők Kft.

A 2023. január 20-22. között meghirdetett különleges túrák alkalmával a vendégek idegenvezető kíséretében száraz lábbal járhatják be a barlangrészeket és a víz nélküli medencéket. Bepillantást nyerhetnek a „barlangfalak” mögé és bemehetnek olyan elzárt területekre is, ahová fürdőző vendégként a hétköznapokban nem nyílik lehetőségük - írják. A túrán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, részletek itt találhatók

Bezárt, de visszatapsolták

A karbantartási időszak azonban idén rövidebb lehet, mint az elmúlt években. Ez annak köszönhető, hogy október közepén a munkálatok egy részét már elvégezték. Mint ismeretes, az energiaválság miatt akkor - sok hazai városhoz hasonlóan - Miskolcon is bezárták az összes fürdőt. A városvezetés aztán később a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (BOKIK) közösen egyeztetett a város turisztikai szektorának szereplőivel, és arra jutottak: a fürdőt a vállalkozások érdekében újranyitják, a működés költségeit pedig a három fél (önkormányzat, állam és a turizmus szereplői) közösen állják, így a Barlang október végén újranyitott

Veres Pál, Miskolc polgármesterének a közelmúltban megjelent Facebook-posztja szerint mindez csak részben sikerült. Amint fogalmazott:

a miskolci városvezetés vállalta, hogy január 8-ig nyitva tartja a Barlangfürdőt. Ennek érdekében az idegenforgalomban és a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozók, a BOKIK és a városvezetés összefogott, hogy biztosítsák a nyitvatartáshoz szükséges 65 millió forintot. A háromoldalú megállapodás feltételeit azonban egyelőre csak a város teljesítette maradéktalanul. Az ígért és várt támogatásból eddig alig több mint ötmillió forint érkezett meg. Ennek ellenére a város vezetése a városvédelmi alapból biztosította a szükséges forrásokat, így a Barlangfürdő mindenki megelégedésére nyitva van.

A téli szünetben is

A poszt egyébként azt követően került ki, hogy a megyei napilap és rá hivatkozva több országos lap is megírta: hiába az ígéret, a Barlang bezár. Ezt utasította vissza a városvezető és közölte a tényeket, melyek közt helyet kapott az is: a téli karbantartási időszak ugyan rövidebb lesz, de nem maradhat el, viszont január utolsó hetében ismét kinyithat az ország-világszerte ismert fürdőkomplexum.

Ezt erősítette meg mostani közleményében a Miskolci Fürdők Kft. is, hozzátették:

a téli szünet alatt többnyire megszokott nyitvatartással várják a vendégeket, csak szenteste és szilveszter napján zárnak korábban. December 31-én zárás után pedig szilveszteri zenés, éjszakai fürdőzéssel készülnek az érdeklődőknek.

Egyébiránt Miskolc másik két fürdője, a Selyemréti Strandfürdő és az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő jelenleg zárva tart. Előbbi az elszabadult energiaárak miatt csukta be kapuit, másikban pedig garanciális hibajavításokat végez - immár sokadjára - a kivitelező.

Fotó: barlangfurdo.hu