2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Jézus bábájának sírját találhatták meg Izraelben

frisshirek.hu | 2022. december 20. - 13:52
Jézus bábájának sírját találhatták meg Izraelben

Izraelben a régészek feltártak egy barlangot, amelybe egy keresztény hagyomány szerint Szalome, Jézus bábájának családja temetkezett - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Az MTI beszámolója felidézi a keresztény népi hagyományt, amely szerint

a kis Jézust világra segítő betlehemi Szalome bábát temették el ezen a helyen.

A régészek szerint az időszámításunk kezdete körüli második szentély korától egészen a korai muszlim időszakig, az Kr. u. 8-9 századig temetkeztek a feltárt sírba. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei szerint gazdag családhoz tartozó, jelentős személyt temethettek el elsőként a sírhelyként használt barlangban, majd több száz éven át szent helyként tisztelték a sírhelyet.

Az Izrael középső részén, a Lakis erdőnél folyó ásatásokat közösen végzi az IAA, a Jeruzsálemi és Örökségvédelmi Minisztérium, valamint a Zsidó Nemzeti Alapítvány (Keren Kajemet), s az része

a térség régészeti kincseit feltáró "Júda királyainak útja" projektnek.

A sziklasír előtt gondosan kiépített udvar állt, amelyben egy sor üzletet fedeztek fel, ahol a kutatók szerint kerámia mécseseket árultak vagy béreltek. Több száz, az Kr. u. 8-9. században készített kerámia mécsestöredékre, valamint (ép) darabokra is rábukkantak az egykori boltokban.

Elképzelhető, hogy az olajmécseseket a barlang belsejében világításra használták, és talán a vallási rituálé részei is lehettek, hasonlóan ahogy gyertyákat árulnak a szent emberek sírjainál vagy a mai templomokban

- osztották meg gondolataikat az ásatásokat vezető régészek, Nir Simson-Faran és Cvi Firer a lapnak. A 350 négyzetméteres udvart impozáns, faragott motívumokkal díszített mészkőfalak határolják, kőlapok és mozaikpadló burkolják.

A barlangot először mintegy 40 évvel ezelőtt sírrablók fedezték fel,

s ezt követően indult meg feltárása. A sziklasír több helyiségre tagolódik, ahol a korabeli zsidó temetkezésben ismeretes, a csontokat őrző kődobozokat is találtak. Az egyik helyiséget keresztény kápolnává alakították át, a korai muszlim korban a falakra vésett keresztek és több tucat felirat szerint

ezt a kápolnát "Szent Szalome" kultuszának szentelték.

A feliratok nyelve idővel arab lett, de a keresztény hívők továbbra is imádkoztak ezen a helyen. Az egyik keresztény hagyomány szerint Szalome egy betlehemi bába volt, akit elhívtak Jézus születéséhez. Nem hitte el, hogy szűz asszonynak segít, ezért kiszáradt a keze, s csak az után gyógyult meg, hogy Jézus bölcsőjét megfogta.

Az állagmegóvási és a fejlesztési munkálatok után megnyitják Szalome állítólagos barlangját a látogatók előtt.

A kiemelt kép forrása: az Israel Antiquities Authority Facebook-oldala