2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Miskolc: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Széleskörű összefogásnak köszönhetően menekülhet meg a Szimbiózis Alapítvány

Tajthy Ákos, 2022. december 20. - 07:00
Széleskörű összefogásnak köszönhetően menekülhet meg a Szimbiózis Alapítvány

Az egész város és a térség összefogott azért, hogy a nehéz helyzetbe került Baráthegyi Majorság és az azt üzemeltető Szimbiózis Alapítvány túlélhesse a következő időszakot az elszabadult energiaárak mellett is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az elmúlt hónapokban 28,5 millió forint gyűlt össze a Szimbiózis Alapítvány bankszámláján, melyet nagylelkű adományozók támogatásként küldtek. Köszönhetően ennek, a következő időszakban olyan beruházásokba is belefoghatnak, amelyek az energia- és költséghatékony működést biztosítják – írja közleményében a szervezet hozzátéve: közel négymillió forintjuk folyt be abból is, hogy különböző eszközöket és állatokat értékesítettek a majorságból.

Hihetetlen jó érzés megtapasztalni azt az összefogást, ami az elmúlt hetekben kibontakozott. Cégek és magánszemélyek egyaránt adományoztak alapítványunknak. Volt, aki kétezer forintot küldött, más ötszázezret, de a legapróbb segítség is számít, és végtelenül hálásak vagyunk érte. Az utalás mellé egy-egy üzenet is írtak, ami külön szívet melengető. Például, hogy fontos munkát végzünk, ne adjuk fel, vagy éppen azt, hogy tőlünk jobb a világ

– mondta Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Ahogyan az ismert, a Szimbiózis Alapítvány az ősz elején jelentette be, hogy nehéz, sőt csaknem lehetetlen helyzetbe kerültek az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése miatt. Az áremelkedés több mint 74 millió forint többletkiadást jelent, emiatt pedig drasztikus lépésekre kényszerült a szervezet: fatüzelésű kazánokat és cserépkályhát építettek be több épületükbe is. Időszakosan bezárt a lekvárüzem, a Baráthegyi panzió és a látogatók előtt a majorság is. Utolsó programjuk október utolsó napjaiban a Tök jó szombat volt, ahol őszi, „tökös programokkal” várták az érdeklődőket. A bezárás hírét rosszul fogadta a város közönsége, hiszen a baráthegyi programok folyamatosan nagy népszerűségnek örvendtek.

Mindemellett kapacitást csökkentettek a sajtmanufaktúrában, szünetelnek a turisztikai szolgáltatások, összeköltöztek egységek, eszköz- és állatállományuk egy részét is értékesítették.

Amint fentebb írtuk, eddig 28,5 millió forint gyűlt össze, emellett 3,8 millió forint folyt be azokból az eszközökből és állatokból, amelyeket értékesítettek.

Ebből az összegből újraindulhattak az iskolajáratok, így a fogyatékossággal élő gyerekek egy nap kihagyással ismét eljuthatnak az otthonunkból az iskolába és onnan haza, vidéki településekről a megyeszékhelyre. A szolgáltatást így januárban is tudja biztosítani a rászoruló gyerekeknek az alapítvány

– szögezi le a szervezet közleménye.

A Szimbiózis végül felsorolta azt is, hogy állnak energiahatékonyságot célzó fejlesztéseik:

-Szent Mihály Házban elindult az alternatív faelgázosító kazánház gépészeti munkája, kedden érkezik a kazán, így hamarosan itt beindulhat a fatüzelés.

-A Baráthegyi Lakóotthon kazánház falai már állnak és megérkezett a faelgázosító kazán is. Várhatóan itt január közepén indulhat a fatüzelés.

-A Fűzfás Házban és a Forgács utcán található telephelyükön a műszaki előkészületek már elindultak. - A Forgács utcai Habilitációs Központ lakóotthoni rész tetőterét adományként leszigetelték, és a külső szigetelés is hamarosan megkezdődik.

- A Váltó utcai Nappali Intézmény tetőszigetelése is szervezés alatt áll, december 21-én, azaz szerdán érkezik a padláshoz a födémszigetelés. Az itteni munkákhoz január elejére sok önkéntes segítő kézre lesz szüksége az alapítványnak.

Az adományok lehetővé teszik azt, hogy a decemberi és januári megemelkedett gázszámlákat kifizessék és elindítsák azokat a beruházásokat, amelyek várhatóan februártól már költségmegtakarítást eredményeznek

– zárul a közlemény.

A Szimbiózis Alapítvány kiemelten fontos szolgáltatásokat nyúlt Miskolcon és térségében a fogyatékossággal élők számára: öt házban hatvan főt, nappali intézményeikben százötven embert segít. Emellett több mint ötszáz fogyatékossággal élő személyt lát el különböző szociális és terápiás szolgáltatásokkal. Munkájukat az elmúlt évtizedekben számtalan díjjal elismerték.

Fotó: szimbiozis.net