2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Árhullámokat hozott a Tiszán és mellékfolyóin a vízgyűjtőn hullott csapadék

frisshirek.hu, 2022. december 20. - 09:05
Árhullámokat hozott a Tiszán és mellékfolyóin a vízgyűjtőn hullott csapadék

A vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, egyes szakaszokon az I. fokú árvízvédelmi készültséget, vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az elmúlt 48 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén - Kárpátalján átlagosan 50 mm, helyenként akár a duplája is -, míg hazai területen és Erdélyben 25-35 mm eső esett. Mindez folyóinkon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán I. fokú árvédelmi készültségi szint feletti vízállásokat eredményeztek. A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítanunk kell az I. fok elérésére, illetve meghaladására. A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a II. fok szintjét is megközelítheti a vízállás.

Mivel azonban a következő napokban a vízgyűjtőterületeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani.

A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET palack és más uszadék, az utóbbi órákban pedig már nem is mutatkozott a kamerákon további mennyiség, ezért nincs szükség a hulladékeltávolító géplánc működésbe állítására. Az időközben kialakult magas vízállás miatt erre egyelőre nem is lenne mód - írja az Országos Vízügyi Felügyelőség közleménye.

Decemberben hazánk nagy részén eddig nem volt hiány csapadékból, két hét alatt helyenként 100 mm-nél is több hullott. A hosszantartó aszály mostanra mindenhol megszűnt, telítetté váltak a talajok, olyannyira, hogy az Alföld egyes részein már a belvíz is megjelent - számolt be az Időkép.

A mélyebb fekvésű szikes, agyagos talaj nehezebben engedi át a vizet, ezért egyre nagyobb felszíni tavak alakulnak ki.

fotó: Kaba, 2022. december 19. Drónnal készített képen belvizes termőföld Kaba határában 2022. december 19-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint az év korábbi időszakának aszályos időjárása után most jelentős mennyiségű víz van a talajban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 10 szakaszon rendelt el elsőfokú belvízvédelmi készültséget. MTI/Czeglédi Zsolt