2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Árad a Tisza, több szakaszon készültség is életbe lépett

frisshirek.hu, 2022. december 18. - 14:00
Árad a Tisza, több szakaszon készültség is életbe lépett

A vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, de emelkedett a Balaton és Velencei-tó vízszintje is – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, hogy

a Tiszán és mellékfolyóin egyes szakaszokon az elsőfokú készültséget vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával.

A decemberben eddig érkezett csapadék már a magyarországi nagy tavak átlag vízállásán is megmutatkozik: emelkedett a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is. A következő napok időjárása ugyanakkor nem ígér számottevő utánpótlást.

Az elmúlt 48 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – Kárpátalján átlagosan 50 mm, helyenként akár a duplája is –, míg az országban és Erdélyben 25-35 mm eső esett. Mindez a magyarországi folyókon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott.

A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán az elsőfokú készültség feletti vízállásokat eredményeztek.

A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítani kell az elsőfokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására. A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a másodfok szintjét is megközelítheti a vízállás.

Mivel azonban a következő napokban a vízgyűjtőterületeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani.

A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET palack és más uszadék, az utóbbi órákban pedig már nem is mutatkozott a kamerákon további mennyiség.

December első felében a magyarországi nagy tavak vízgyűjtőterületén is jelentős csapadék hullott, és ez a mennyiség már elég volt ahhoz, hogy némileg emelkedjen a Balaton és a Velencei-tó vízállása. Az aszály által kiszárított talaj felső rétege már átnedvesedett, és egyre nagyobb mennyiség jut be a két tóba.

A hónap eleje óta a Balaton átlag vízállása 5 centiméterrel nőtt, vasárnap reggel 78 centimétert mértek. A Velencei-tó vízszintje pedig az év utolsó hónapjában 7 centimétert emelkedett, vasárnap reggel Agárdnál 68 centimétert mutatott a mérce

– olvasható a közleményben.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, több mint ötmilliárdból fejlesztik a Tisza árvízbiztonságát, az uniós támogatással megvalósuló beruházás várhatóan 2023 november végére készül el.

Illusztrációs fotó: Wikipedia