2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Megkötötte az első földgáz-behozatali szerződést a román állami földgáztársaság az azeri SOCAR-ral

frisshirek.hu | 2022. december 17. - 08:54
Megkötötte az első földgáz-behozatali szerződést a román állami földgáztársaság az azeri SOCAR-ral

Megkötötte az első földgáz-behozatali szerződést a Romgaz román állami földgáztársaság az azerbajdzsáni SOCAR állami olajvállalattal, amely 2023. január elsejétől kezdődően előre betervezett gázszállításokat tesz lehetővé - közölte pénteken a Romgaz.

A szállítást a Déli Földgázfolyósón keresztül, a TAP (Adriai-gázvezeték), az IGB (görög-bolgár interkonnektor), valamint Románia és Bulgária nemzeti gázhálózatának igénybevételével bonyolítják le. Az importszerződés a Romgaz és SOCAR között júniusban meghatározatlan időre megkötött keretmegállapodáson alapul.

A SOCAR-ral kötött importszerződés lehetővé teszi, hogy Románia azeri forrásokból pótolja gázszükségletét, amennyiben importra szorul. A szerződés ily módon mind az ellátásbiztonsággal, mind az energiaforrások diverzifikációjával kapcsolatos stratégiai célkitűzéseknek megfelel

- idézte a Romgaz közleményét az Economedia.ro gazdasági portál. A közlemény nem tért ki a vételárra, sem az importálandó gázmennyiségre.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető Transgaz becslései szerint Románia a téli időszakban is képes hazai forrásból fedezni gázszükségletének mintegy 60 százalékát. A feltöltött gáztározókban 3 milliárd köbméternyi tartalékokkal is rendelkezik, ezért a bukaresti kormány azt állítja: Románia gázellátása orosz import nélkül is biztosított. Az azeri importra a fagyos téli időszakokban lehet szüksége az országnak.

Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója korábban rámutatott: ilyenkor Románia több gázt használ el, mint amennyit a gáztározókból és saját termelésből fedezni tud. A tározókból ugyanis naponta legfeljebb 31-31 millió köbméter gázt lehet kiereszteni, a hazai termelés pedig napi 30 millió köbméter, a gázfogyasztás viszont egyes január-februári napokon a 70 millió köbmétert is meghaladhatja.

A román média korábban arról írt, hogy az azeri földgázimportról folytatott tárgyalások azért nem vezettek eredményre, mert Törökország túl magas árat kért a tranzitért.

Románia és Azerbajdzsán azonban azt tervezi, hogy a jövőben nem a török vezetékeken, hanem Georgián és - cseppfolyósított formában - a Fekete-tengeren keresztül szállítja majd a Kaszpi-térségből a földgázt az Európai Unióba.

A SOCAR és a Romgaz októberben megállapodást kötött arról, hogy elkészítik a cseppfolyósított földgáz tartályhajókon történő szállításához szükséges, fekete-tengeri LNG-terminálok megvalósíthatósági tanulmányát.

fotó: Romgaz Facebook-oldala