2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Ismét a teljes szakaszon közlekedik szombattól a lillafüredi kisvasút

Tajthy Ákos, 2022. december 15. - 17:15
Ismét a teljes szakaszon közlekedik szombattól a lillafüredi kisvasút
Az elmúlt két évben a felújítás miatt hol a teljes pályán, hol pedig szakaszosan volt vágányzár a Dorottya utca és Garadna között.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

December 17-én, szombaton üzemkezdettől újraindul a forgalom a Lillafüredi Erdei Kisvasúton (LÁEV) - írja közleményében az Északerdő Zrt.

Az írás szerint az újraindítás azért lehetséges, mert

a 2020-ban kezdődött komplex felújítás a végéhez ért,

már csak kisebb javítások vannak hátra, amelyek a menetrend szerinti közlekedés beindítását nem akadályozzák. A menetrend szerinti járatokon felül

december 17-én és 18-án, valamint 25-én és 26-án elindul a Lillafüredi Fényvonat is.

Ezeken a napokon kora este karácsonyi díszbe öltözött szerelvényekkel lehet majd utazni. A szerelvények feldíszítésében részt vett a korábbi Mikulásvonatokat üzemeltető Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány is – tette hozzá.

Leszögezik, a vonatok újraindulásával egy időben megnyílik Lillafüreden a tóparti sétány, amit a munkavégzés idejére zártak le.

A LÁEV járatai január 8-ig naponta, négy vonatpárral közlekednek, majd tavaszig csak hétvégéken és ünnepnapokon– zárul a közlemény.

A lillafüredi kisvasutat 1920 februárjában kezdték el építeni, és november 14-én adták át.

A Szinvavölgyi Erdei Vasút a Miskolc-Fáskert - Diósgyőr - Lillafüred - Garadna vonalon haladt, 17,7 kiméter hosszban. 1921-1922-ben építették a szárnyvonalakat. Elsőképp a három kilométeres Majláth - Ládi fatelep vonalat, amellyel megteremtették a fővasúttal való összeköttetést. Utána készült a Lillafüred - Kerekhegy vonal. A következő szakasz a tizenegy kilométeres Diósgyőri Papírgyár - Mahóca szakasz volt Parasznyai szárnyvonal néven. Majd a négy és fél kilométereses Tatárároki szakasz épült meg a Ládi fatelep - Vásárhelyi rakodó között.

A fejlődés évei

1924. május 3-án indult a személyforgalom. Kezdetben a teherkocsikra padokat szereltek, s készen állt a nyitott, nyári személykocsi.

1927-ben, a Palotaszálló építésekor a jelentős pályakorrekcióra került sor: a Lillafüred – Hámor elnevezésű megállóhelyet délebbre helyezték, mely a Lillafüred állomás nevet kapta, ahol egy régi családi ház kiegészítésével, emeletráépítéssel készült el a mai állomásépület (ekkor jött létre a 120 méteres alagút is Garadna felé). Ugyanebben az évben készült el a Fáskert Szent Anna tér közötti városi szakasz is.

1929-től kezdték el használni a Lillafüredi Állami Erdei Vasút nevet a Szinvavölgyi helyett.

1934-ben a Tatárároki vonal forgalmát kedvezőtlen vonalvezetése miatt megszüntették, a pályát elbontották. 1940-ben épült a Parasznyai szárnyvonal 4 km-es folytatása, a Mahóca - Taksalápa szakasz. 1946-1947-ben érte el mai kiépítettségét a Parasznyai szárny, elérkezve Farkasgödör - Örvénykőre.

Átalakulás, majd leépülés

A szocializmus évei alatt a fővonalat két lépcsőben visszavágták. Először 1973-ban csak a Szent Anna tér és a Fáskert között számolták fel a kisvasutat, így az alsó végállomás visszakerült az eredeti helyére, Fáskertbe. 1978-ban aztán a Fáskertig vezető pályát is elbontották, ekkor alakult ki a jelenlegi városi állomás a Dorottya utcán.

A teherszállítás a kisvasúton a hatvanas évektől folyamatosan vesztett jelentőségéből, a nyolcvanas évektől már a személyszállítás volt előtérben, 1991-től pedig teljesen megszűnt a teherszállítás. Több szárnyvonal is megszűnt. Mára a fővonal (Dorottya utca- Lillafüred-Garadna) mellett még a Mahócai szárnyvonal üzemel, itt azonban csak időszakosan közlekednek szerelvények.

Száz évvel az átadást követően 2020-ban aztán megkezdődött a megmaradt vonal újjáépítése.

A munkák során az állomásépületek, a szerelvények és – ahogyan írtuk – a pálya is megújult, így már csak a Mahócai szárnyvonal maradt a régi állapotban, azon viszont menetrend szerint nem, csupán alkalmilag közlekednek vonatok.

Fotó: kisvasut.hu