2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Újranyit Miskolcon két posta, miután az önkormányzat kifizeti azok működésének felét

Tajthy Ákos, 2022. december 14. - 19:20
Újranyit Miskolcon két posta, miután az önkormányzat kifizeti azok működésének felét
Szirmán és Miskolctapolcán indulhat be újra a postahivatalok működése, de ehhez a miskolci polgármesteri hivatalnak is a zsebébe kell nyúlnia.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Újranyithat Miskolcon a szirmai és a miskolctapolcai postahivatal, miután az önkormányzat vállalta, hogy a működési költségek felét kifizeti - erről a város polgármesteri hivatala sajtóközleményben számolt be szerdán délután.

Mint írják, a városvezetés november közepe óta tárgyalt az anyavállalattal, a Magyar Posta Zrt-vel és az illetékes minisztériummal, mert elfogadhatatlannak tartották, hogy Miskolc több városrésze is posta nélkül maradt.

- A Szőllősi Bélával, a Magyar Posta Zrt. területi igazgatójával folytatott legutóbbi egyeztetések világossá tették, hogy az anyavállalat Miskolcon még akkor is csak két fiókposta újranyitását teszi lehetővé, ha az önkormányzat tetemes részt vállal a működési költségek finanszírozásában. A két fiókpostát Miskolc önkormányzatának szakemberei választották ki, alaposan mérlegelve az egyes postahivatalok látogatottságát és azt a célt, hogy valóban egyetlen miskolci városrész se maradjon saját posta nélkül - hangsúlyozta a közlemény.

Nekik sincs, mégis adnak

A miskolctapolcai postát azért választották, mert a városrészben ez az egyetlen hivatal, a szirmait pedig azért, mert az ottani fiókposta egyszerre látja el Szirmát és Martinkertvárost is. Az utóbbi ráadásul a közeli ipari parkban működő cégeket és vállalkozásokat is kiszolgálja, amelyeknek komoly problémát jelentett az egyébként postafiók-szolgáltatást is üzemeltető, jól megközelíthető és nagy parkolóval rendelkező fiók bezárása.

A közleményben leszögezik, Miskolc városa annak ellenére és amellett támogatja a két postafiók újranyitását, hogy a rezsidíjak drasztikus növekedése, a rekordinfláció és az élet minden területén tapasztalható áremelkedések természetesen a helyi önkormányzatra is nagyon komoly pluszterheket rónak.

Még nem tudni, hogy mikor

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egy hónappal ezelőtt kétszáztíz település összesen háromszázhatvanhat postáját zárta be (állítólag) télire a Magyar Posta. Miskolcon kilenc hivatalra került lakat, zárva van november 12-e óta az ómassai, a szirmai, az egyetemvárosi, a miskolctapolcai, a martinkertvárosi, a hejőcsabai, az újgyőri postahivatal mellett Tiszai pályaudvaron található 2-es és a sétálóutcán, a Pátriában működő 4-es posta.

A miskolciak az első pillanattól kezdve tiltakoznak az intézkedés ellen, hiszen a déli városrészben (Görömbölyön, Hejőcsabán, Miskolctapolcán, Martinkertvárosban és Szirmán) egyáltalán nem maradt nyitva tartó hivatal, de komoly gond volt az Újgyőri főtéri és a Tiszai pályaudvari forgalmas posták bezárása is. Több helyi politikus szólalt fel a témában sajtótájékoztatókon, felhívásokban, Miskolc polgármestere pedig már a bezárásokat követő héten tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Postával. Ez utóbbiak eredménye a két hivatal újranyitása, a dátumot viszont még nem lehet tudni, mivel az együttműködési megállapodást csak a következő napokban kötik meg az érintett felek.

Fotó: Wikipédia