2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 8o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Pintér: a kormány ne akadályozza a Dunaferr tulajdonosváltását

frisshirek.hu | 2022. december 14. - 17:00
Pintér: a kormány ne akadályozza a Dunaferr tulajdonosváltását
Dunaújváros jobbikos polgármestere továbbra is azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a tulajdonosváltást az ISD Dunaferr Zrt-nél " úgy, mint az elmúlt években".

A Dunaferr már évek óta a csőd szélén van a komoly adósságok, és az orosz és ukrán tulajdonosok vitái miatt: ennek egyik látványos eleme volt, amikor tavaly fura biztonságiak próbálták megszállni a vasművet.

A lap információi szerint a gyár vezetése pénteken értesítette a dolgozókat, hogy

MOST CSAK HAVI NETTÓ 200 EZER FORINTOT ÖSSZEGET TUDNAK UTALNI NEKIK, AKINEK PEDIG ENNÉL NAGYOBB A FIZETÉSE, CSAK AKKOR KAPJA MEG FENNMARADÓ RÉSZT, HA A TÁRSASÁG „KÜLSŐ PÉNZÜGYI SEGÍTSÉGET KAP, VAGY KINT LÉVŐ PÉNZÜGYI FORRÁSAI RÖVID IDŐN BELÜL MEGÉRKEZNEK”.

A Dunaferr a lap megkeresésére tagadta a levél kiküldését, ám a Molnár László, a Vasas Dunaferr szakszervezet vezetője megerősítette az információt, sőt azt is hozzátette, a 200 ezer nettó utalás pénteken megtörtént - tudósított a Frisshirek.hu vasárnap.

Pintér Tamás szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte:

néhány órán múlt csak, hogy szerda reggel nem kezdődött meg a kokszolók leállítása, mert érkezett annyi szén, hogy a kokszoló blokkokba tovább tudják tölteni a szénelegyet.

Hozzátette: a kettes kohó ötödik hete áll, az egyes még régebb óta, ami sokáig nem tartható fenn a vasmű technológiája miatt, mert ha egyszer megállnak és kihűlnek a kohók, akkor szinte lehetetlen újraindítani.

A városvezető jelezte, hogy

a Dunaferr dolgozói decemberben csak 200 ezer forintig kapták meg a fizetésüket, és nem tudni, hogy a fennmaradó részt megkapják-e. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzat kétmilliárd forintos iparűzési adófizetési kötelezettség átütemezését engedélyezte a Dunaferrnek,

ami óriási áldozat a várostól, de ezzel biztosítható volt néhány hétre a cég túlélése.

Pintér Tamás elmondta, hogy az elmúlt két évben számtalan megoldási lehetőséget ajánlottak a kormánynak, de eddig egyetlen egyet sem fogadott meg. Megemlítette, hogy kedd éjszaka megjelent egy kormányrendelet, amely megoldás lehet a cégcsoport számára,

bár szerinte 2020 óta lehetőség van arra, hogy a stratégiailag kiemelt vállalatok felszámolását a kormány irányítsa, az elmúlt két évben ezt a Dunaferre mégsem alkalmazták.

Úgy vélte, a mostani kormánydöntés egy fontos lépés a lehetséges befektetőknek, de "a mérlegbeszámolótól még nem lesz vacsora a vasműs dolgozók asztalán".

Pintér Tamás kérdésre elmondta,

úgy tűnik, a rendeletmódosítást a Dunaferre szabták, és bízik benne, ezzel minden akadály elhárul a befektető elől. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy megjelent egy olyan érdeklődő, amelynek szándéka megmenteni a kohókat, a "melegvonalat", és ezzel talán nem lesznek elbocsátások sem a vállalatnál.

A sajtóhírek szerint

ez a befektető a londoni központú Liberty Steel lenne,

amit a polgármester megerősített, és közölte: a befektető többször tárgyalt a Dunaferrel és mérnökeik fel is mérték a vasmű állapotát.

A nyilvánosan elérhető legfrissebb, 2021-ben közzétett 2019-es beszámoló szerint a több mint négyezer embert foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. a 2019-es üzleti évben 289 milliárd forint nettó árbevétel mellett 54 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.