2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Ismét különleges középkori leletre bukkantak a miskolci régészek Bükkábányban

Tajthy Ákos, 2022. december 09. - 19:10
Ismét különleges középkori leletre bukkantak a miskolci régészek Bükkábányban
A Herman Ottó Múzeum munkatársai egy 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás


Középkori, 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei.

A múzeum közleménye szerint a nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt ősszel.

A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak. Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy kétszáz méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében. Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat – írják.

Németh Attila régész elmondta, a terület közepén lévő középkori temető több mint száz sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, illetve gyermek volt. „Több sírban a korszakra jellemző bronz, S-végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. A szakértők azt feltételezik egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni” – részletezte.

A régész elmondta még: a római császárkor időszakából előkerült egy magányos szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.

 Nem ez az első szenzáció, amit a Herman Ottó Múzeum munkatársai találtak meg a bánya területén: emlékezetes, hogy 2007-ben hétmillió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig hatezer éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek.

Fotó: Herman Ottó Múzeum