2023.03.24., péntek - Emőke
Miskolc: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Meghalt Szabó Gyuri bácsi

Tajthy Ákos, 2022. december 06. - 17:01
Meghalt Szabó Gyuri bácsi
A bükki füvesember december 4-én, vasárnap életének 95. évében hunyt el. Mindenki Gyuri bácsijáról nemrég portréfilm is készült, amelyben a növények nagy ismerője így nyilatkozott többek között: "Halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet". A hét nemzedék családi tudását, hagyatékát Kádár Zsófi, Gyuri bácsi unokája viszi tovább.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

"Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el – ezekkel a szavakkal búcsúzott Gyuri bácsitól a bükki füvesember közösségi oldalán Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember lánya.

Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá - és még annál is tovább. Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben

– írta.

Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én, édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. Abban a boltban dolgozott, amelyet még Ferenczi Sándor pszichoanalitikus édesapja, Ferenczi Bernát alapított a Széchenyi utca 13 alatt; a vészkorszakban Szabó élelemmel segítette főnöke rokonait a miskolci gettóban.

1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. 2010-ben Fitoterapeuta oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója. Egy interjúban elmondta, hogy Sajókazincon élt ősei – nagyanyja, Balogh Bori, valamint a felmenői – javasasszonyok voltak, és hagyományos gyógyítással foglalkoztak.

Szabó Györgyről a közelmúltban portréfilm készült, mely október 28-óta elérhető a Györgytea YouTube csatornáján. A filmről a frisshirek.hu ebben a cikkében írt.

Fotó: egészségkalauz.hu