2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Fekete-Győr András: A kormányfő mindent egy lapra, Trumpra tett fel az utóbbi években - hiba volt

frisshirek.hu | 2022. november 13. - 20:00
Fekete-Győr András: A kormányfő mindent egy lapra, Trumpra tett fel az utóbbi években - hiba volt
A Momentum frakcióvezetője szerint a miniszterelnök „hazánk érdekérvényesítő erejét egy populista szélhámostól, Donald Trumptól tette függővé. A Biden-adminisztrációtól teljesen elvágta magát, meg sem próbálta rendezni a politikai kapcsolatokat.” – írja közösségi oldalán.

Úgy látja, most fog kiderülni, „mennyire szűklátókörű politika volt a részéről, az most fog csak igazán kiderülni, hogy a trumpista jelöltek látványosan kapnak ki Amerikában.”

"A kormányfő mindent egy lapra, Trumpra tett fel az utóbbi években. Mintha nem is számolt volna azzal a lehetőséggel, hogy kikaphat, hanem azt hitte volna, hogy olyan állandó része marad az amerikai politikának, mint ő a magyarnak, vagy Putyin az oroszénak" - írta Fekete-Győr.

Majd így folytatta elemzését: 

"A miniszterelnök ezt rúgta fel, amikor a 2016-os elnökválasztás során látványosan lándzsát tört Donald Trump mellett. Azt gondolhatta, hogy nem kockáztat semmit, elvégre eléggé megromlott addigra a viszonya a demokratákkal. Csak azt "felejtette" el, hogy a saját politikai kapcsolatai nem azonosak Magyarországéval. Jó esetben legalábbis biztosan nem. Az, hogy Orbán Viktor nem érzékelte a kettő közötti különbséget (vagy ha érzékelte is, nem érdekelte), károkat okozott Magyarországnak. Emiatt kerültek mára sosem látott mélypontra a magyar-amerikai kapcsolatok.

A diplomácia nem játék. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy az alapján válogassa meg a szövetségeseit, hogy ki szimpatikus a mindenkori miniszterelnöknek, és ki nem."