2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Finn Filmnapok Debrecenben - filmajánlókkal

frisshirek.hu | 2022. november 03. - 07:46
Finn Filmnapok Debrecenben - filmajánlókkal
Először lesznek Finn Filmnapok Debrecenben, az Apolló Moziban, ahol öt alkotást láthat a közönség november 8. és 10. között.

A Finn Intézet (Finnagora) első alkalommal rendezi meg a népszerű finn filmfesztivált Debrecenben, hogy Budapesten kívül is bemutathassa a finn mozi újdonságait - tájékoztatták a szervezők az MTI-t szerdán.

Zaida Bergroth rendezésében a Tove című film lesz az esemény nyitófilmje.    

Tove (november 8. 20:00)

Miután a háború 1945-ben véget ér, Tove Jansson belevág identitása, művészi szabadsága és vágyai keresésébe. Szobrász édesapja nem támogatja lánya életvitelét, amiben a modern művészet mellett szerepet kap a bulizás és egy – már házas – politikushoz fűződő nyílt kapcsolat is. Ám Tove végül egy nőbe, Vivica Bandler színházi rendezőbe szeret bele. Amikor rájön, hogy valójában a Vivica iránti szeretete akadályozza művészetének kiteljesedését, karrierje váratlan fordulatot vesz. A Múminok névre hallgató rajzos mellékprojektje elkezd saját életet élni, és egyre sikeresebbé növi ki magát.
Tove Jansson, a világhírű múmin lények megalkotója, akiket képregények, rajzfilmek, könyvek, filmek, színházi előadások és tévéműsorok egyaránt ábrázoltak, és a mai napig milliók rajonganak értük.

Első hó (november 10. 17:30) eredeti címe: Ensilumi

Ramin Mehdipour családjával néhány éve egy menekültügyi befogadóközpontban él egy kis finn településen. Az életük a barátságokról, valamint a nyár, a palacsinta és a természet szeretetéről szól. Azonban hatalmas sokként éri őket, amikor a finn bevándorlási hivatal elutasítja a menedékkérelmüket. Az élet azonban nem ér véget. Ramint éppen teljesen új körülmények várják: a középiskola első napjai. A Mehdipour család felhasználja utolsó fellebbezési lehetőségét, és pozitív kilátásokkal és hozzáállással folytatja a mindennapjait. Ramin az ártatlanság és a felnőtt lét határmezsgyéjén állva igyekszik megtalálni saját hangját, valamint a helyét a világban, legjobb barátjával, Jigivel az oldalán.


A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot (november 9. 20:00) eredeti címe: Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

Mindenki vágyik a szeretetre, és ez alól Jaakko sem kivétel – még ha a kerekesszékéhez is van kötve. Még sosem találkozott élőben a barátnőjével, de minden nap órákon át beszélnek egymással telefonon.
A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot egy eddig sosem látott szerelmi történet, melyben Petri Poikolainen élete szerepében játssza Jaakkót, a férfit, aki a saját otthonába bebörtönözve él. A börtön falai azonban lebomlanak, amikor Jaakko úgy dönt, hogy elmegy találkozni a szerelmével. Ez nem egy könnyű döntés, ugyanis Jaakko vak, és a mellkasától lefelé le van bénulva. Hogy célba érjen, Jaakkónak öt idegen jóságában és segítségében kell bíznia. Végül is, mi rossz történhet?

A film elnyerte a Velencei Filmfesztivál közönségdíját 2021 szeptemberében. A film része a Busan Nemzetközi Filmfesztivál 2021-es programjának.

Az éjszaka megbocsát (november 10. 20:00)  eredeti címe: Yö armahtaa

Kaurismäki Az éjszaka megbocsát című filmje három férfiről szól, akik egy borral és intellektuális beszélgetéssel túlfűtött hosszú estét töltenek együtt – egy olyan estét, ami akár az utolsó is lehet a lezárások alatti súlyos pénzügyi nyomással küszködő bár számára. A bár hivatalosan zárva tart, Heikki, a pultos vigaszt kínál barátjának, Ristónak, aki frontvonalbeli egészségügyi dolgozóként éppen egy hosszú és tragédiákkal teli műszak után jár nála. Később megérkezik egy idegen, aki az unokája születését várja. Ez némi gyanút kelt, különösen azután, hogy a rádióban beszámoltak egy környékbeli gyilkosságról. Heikkinek és Ristónak azonban a saját internalizált titkaikkal kell megküzdeniük, és könnyen lehet, hogy az igazi terápiát éppen ez a bocsánatokkal teli éjszaka nyújtja nekik ebben a helsinki bárban.

Acélhölgyek (november 9. 17:30)  eredeti címe: Teräsleidit

Miután egy serpenyővel leüti férjét, a 75 éves Inkeri és két nővére, Raili és Sylvi útra kelnek. Finnországot beautózva jóképű stopposokkal utaznak, emlékeket idéznek fel és bűnös táncot járnak. Mikor Inkeri megtalálja régi egyetemi írásait és találkozik fiatalkori szerelmével, Einóval, felidéződnek benne egykori álmai, melyeket később patriarchális házassága alatt elnyomott. Inkerinek hátralévő életéről kell döntenie, választania kell a boldogság és a konvenció között.


Mint a közleményben felidézik, a Finn Intézet idén februárban 11-ik alkalommal rendezte meg Budapesten a Finn Filmnapokat, amelyek során teltházas vetítéseken hozta közelebb az érdeklődőkhöz a finn filmes világot.

A debreceni Finn Filmnapok alkotásai angol és magyar nyelvű felirattal lesznek láthatók - áll a közleményben.

fotó: Finnagora