2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Közel kétmilliárd forintot szán jutalmazásra a médiahatóság

frisshirek.hu | 2022. október 28. - 07:25
Közel kétmilliárd forintot szán jutalmazásra a médiahatóság
A közpénzből működő Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre 13 milliárd forintot fizethet ki személyi juttatás gyanánt és ebből 2 milliárdot jutalomként. Ezzel átlagosan 3 millió forintos jutalomra számíthatnak a médiahatóságnál dolgozók. Mindezek mellett bővítést is tervez az NMHH, 2023-ra 750 munkatárssal számolnak, ami 40 fővel több az idei dolgozói létszámnál.

Messziről elkerüli a gazdasági válság a közpénzből működő Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság háza táját. Ez derül ki legalábbis a hatóság elnöke által a parlamentnek benyújtott költségvetési javaslatból, amit a 24.hu szúrt ki.

Ebben

Vajda Zoltán, a szervezet elnöke 3 havi jutalommal számol a dolgozók számára, bár ez teljesítményértékeléshez kötött.

Ezt ugyanakkor árnyalja, hogy a portál megnézte az utóbbi két év ezzel kapcsolatos adatait, amiből az derült ki, hogy

korábban is háromhavi jutalompénz járt a dolgozóknak és hogy a jutalmazásra elkülönített összeg nagy részét a hatóság ki is fizette.

Mindezeken felül bővülést is tervez a hatóság, 2023-ra 750 munkatárssal számolnak, ami 40 fővel több az NMHH idei dolgozói számánál. Összesen 13 milliárd 220 millió forintot terveznek személyi juttatásként kifizetni, ebből 9 milliárd 413 millió forintot tesznek ki a bérek, illetmények.

Ez azt jelenti, hogy

az NMHH-nál a bruttó átlagfizetés meghaladja majd az 1 millió forintot, így egy munkatárs, ha jól dolgozik, 3 millió forint körüli jutalomra számíthat jövőre átlagosan

– írja a portál.

A 24.hu megkérdezte a médiahatóságot, hogy a válságos gazdasági helyzetben nem érzik-e némiképp túlzásnak a milliós jutalmak osztogatását, amire az alábbiakat felelték:

A kérdésben jelzett előirányzott jutalom egy keret, amely nem automatikusan jár a munkatársak részére, hanem a munkakör ellátása minőségi paramétereinek, továbbá a munkateljesítmény mellett a munkavégzés jutalmazás szempontjából releváns körülményeinek értékelésén – teljesítményértékelésen – alapuló elismerési lehetőség. A jutalmazás célja a hatóság működése szempontjából az, hogy az általa felügyelt, mintegy 5 ezer milliárdos versenypiacon szokásos és a hatóságnál rendelkezésre álló bérezési lehetőségek közötti jelentős különbséget csökkentse. A versenyképes jutalmazás nélkülözhetetlen a speciális szakértelemmel rendelkező szakembergárdánk motiválásához, megtartásához, és így a közfeladatok magas szakmai színvonalú ellátásához. Fontos kiemelni, hogy az NMHH működésének (köztük a jutalmaknak is) a költségeit nem a központi költségvetésből, hanem a felügyelt piacokról származó bevételekből fedezi.

A hvg.hu szemléje szerint mindezeken felül azt is megküldték éves lebontásban, hogy miként alakult a dolgozói jutalmazások aránya, azaz munkavállalóik hány százaléka nem kapta meg a teljes jutalmat.

Ez az arány 2019-ben még 73,4 százalék volt (igaz, ekkor még négyhavi pluszpénz volt a maximális keret), 2020-ban már csak 49,2, tavaly azonban újra 75 környékén állt meg. Ugyanakkor érdemes újra kiemelni, hogy mindezek ellenére

az elmúlt két évben a jutalmazásra fordítható keretösszeg nagy részét kifizette a médiahatóság.

Illusztrációs fotó: Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese beszédet mond az Űrkutatás napja 2022 című rendezvényen az NMHH székházában 2022. október 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt