2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Az Amerikai álom - felénél az igazság

D. Tusnádi | 2022. október 18. - 18:15
Az Amerikai álom - felénél az igazság
Mire is vágyik az Egyesült Államok lakossága, vagy mi szabdalja, osztja - már hazánkban is ismert mód - a végletekig ezt a társadalmat? Ciklusa feléhez ért a Biden adminisztráció. Mennyire derűlátóak a demokraták, hol és hogyan tudják ekézni a republikánusok az Elnök munkáját? Lássuk.

Egy friss - az amerikai Associated Press által közzétett - közvéleménykutatásból kiderül, hogy úgy a republikánusok, mint a demokrata szavazók legalább 70 százaléka gondolja, hogy az Államokban nem mennek jól a dolgok, de ami a szabadságjogokat illeti, mindkét pólus szinte fele, fele arányban véli úgy, hogy sérülnek az egyéni és kollektív szabadságról alkotott jogai. A független hírügynökség az AP arra is kíváncsi volt, hogy az amerikaiak miként ítélik meg a két megapolitikai tömb mérvadó politikusainak, a jelenlegi elnöknek Joe Bidennek, illetve a leszavazatott Donald Trumpnak a munkáját. A választók egyhanguan bírálták a mindkét vezető politikus munkáját. Egy az AP felmérésével egyidejűleg készült kutatás szerint, amelyet a New York Times és a Sienna College jegyez, Biden elutasítottsága meghaladja a Trump-ét, 58-52 százalékos arányban. 

Az amerikaiakat foglalkoztatja az ukrán - orosz háború és bár vegyes megítélése van annak, hogy a Biden kormány fegyverekkel, illetve dollár milliárdokkal is támogatja az ukránokat, az államok által érvényesített gazdasági szankciókkal messzemenőkig egyetértenek mindkét szekértáborban. A republikánusok alapból és történelmi hátterükből adódóan inkább oroszellenesek, de a szenátorok jelentős része meg fájlalja a tengerentúlra szánt dollárokat, miközben úgy vélik, hogy annak jobb helye lenne a hazai gazdaságélénkítésben. Mindenesetre a november 8-i voksolás ennek mentén is fog ütközni. 

Az USA választási rendszere - a félidős választás

Az amerikai választás faramucisága, például ott is kiütközött, hogy legutóbb bár Trump-al szemben Hillary Clinton legalább három millió szavazattal többet zsebelt be, mégis az előbbi vitte el a pálmát. Trump csak egy ciklust tudott végigvinni, elődei javarésze kettő, de volt olyan elnök is, aki három ciklus alatt is megtartotta Fehér-házbéli székét. Az amerikaiak nem közvetlenül választanak elnököt és alelnököt, bár a szavazólapokon ezek nevei szerepelnek, de minden egyes államban úgynevezett elektorokat szavaznak meg, akik végsőrön az USA elnökeit adják. Ugyancsak az Amerikai Egyesült Államok elektori kollégiumának sajátossága a félidős választás, ahol tulajdonképpen kiértékelik az elnök addigi teljesítményét. Legtöbbjük félidőben súlyos vereséget szenvedett, de felhatalmazásukat egyik sem veszítette el, legalább is a ciklus végéig helyükön maradtak. A jelenlegi prognózis azt mutatja, hogy Biden és demokratái csúfosan leszerepelhetnek. 

Ezt az eredményt nem csak az oroszellenesség és a keleti háborúba pumpált dollárok indikálják, hanem az a súlyos belpolitikai viszály is, amely az abortuszkérdés, fegyvertartás, halálbüntetés, főleg a hiperinfláció mentén is kialakult, illetve a végletekig megosztja az amerikaiakat. 

Egy szeptemberi amerikai inflációs adatközlő szerint az energia és élelmiszer nélkül számított maginfláció – 0,6 százalékos drágulást mutatott júliushoz képest, ami több, mint az elemzők 0,5 százalékos konszenzusa, a 6,6 százalékos éves index pedig 40 éves rekord.

Donald Trump, aki, regnálása alatt egyetlen háborút sem indított és nem is finanszírozott, szerencsésen lovagolja meg és teszi pellengérre a Biden kormány ukrajnai háborúhoz való viszonyát, Ő lehet az abszolút nyertese a háborúnak. Az előző elnöknek az is jócskán hoz a konyhára, hogy kiderült Biden fiának, Hunternek elhagyott laptopjáról, hogy Joe Biden saját családja üzleti ügyei miatt akarja folytatni a háborút. 

Mindeközben az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy:

továbbra is erőteljesen végrehajtjuk az összes amerikai szankciót mind az orosz, mind az iráni fegyverkereskedelemre vonatkozóan, megnehezítjük Irán számára, hogy eladja ezeket a fegyvereket Oroszországnak, és partnereink mellett fogunk kiállni az egész folyamat során. Folytatjuk a példátlan biztonsági segítségnyújtást Ukrajnának, beleértve a légvédelmet és a szövetségesekkel való együttműködést, hogy lehetővé tegyük saját légvédelmi rendszereik Ukrajnának való átadását.

Annyiban az egészet árnyalja az, hogy a republikánusok egy része hajthatatlanul Kijev támogatása mellett kardoskodik, ez a Biden adminisztrációnak ad politikai muníciót, de végsoroson a háborúhoz a pénzt a szenátoroknak kell megszavazni. 

Az izgalmasnak ígérkező politikai mérkőzést november 8-a estéjén folytatjuk.