2023.03.23., csütörtök - Beáta, Izolda
Miskolc: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Hallgatni arany, tiltakozni Herman: letapasztott szájjal tüntettek Miskolcon a véleményszabadság mellett

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 14:58
Hallgatni arany, tiltakozni Herman: letapasztott szájjal tüntettek Miskolcon a véleményszabadság mellett
Ne szólj szám, nem fáj fejem: ilyen és ehhez hasonló feliratokkal tiltakoztak a Herman Ottó Gimnázium bejáratánál a véleményszabaságot kirúgással büntető kormányzat ellen.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Október 5. az oktatás világnapja, ennek apropóján országszerte tüntesékkel igyekeznek felhívni a figyelmet a tanárok méltatlan helyzetére. Nem csupán a megbecsülés hiányára, a diplomás foglalkozáshoz képest irreálisan alacsony bérezésre, a rengeteg iskolán kívüli feladatra és adminisztratív munkára - egyszóval az oktatók túlterheltségére igyekeznek rámutatni eképpen: így reagálnak az utóbbi hetekben történt elbocsátásokra is.
A miskolci Herman Ottó Ginázium igazgatóhelyettesét még csak vezetői pozíciójából mentették fel, mert részt vett a polgári engedetlenségben, Budapesten azonban ugyanezen okból több tanárt is elbocsátottak. A Kölcsey Ferenc Gimnázium ügyére az egész ország felfigyelt, számos helyen élőlánccal és egyéb megmozdulásokkal fejezik ki szimpátiájukat az ügy iránt.
A sztrájk ugyan alapjog, azonban a döntéshozók a kirúgásokkal nyilvánvalóvá tették, hogy veszélyes ezzel az alapjoggal élni.

Miskolcon különleges formáját választották a tiltakozáshozásnak: leszigszalagozott szájjal álltak sorba a tüntetők a Herman Ottó Gimnázium bejáratánál. Ezzel arra utalnak, hogy a kormányzatnak kényelmesebb, ha meg sem szólalnak a pedagógusok. A szervzők úgy látják, könnyebb azt hibáztatni, aki kritikát fogalmaz meg, és nem azt, aki az adófizetők pénze ellenére sem gondoskodik a diákok minőségi oktatásáról.

A szerdai országos akciót a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg, az akcióhoz rengeteg iskola csatlakozott, előzetesen 13 ezernél is több pedagógus jelezte a szándékát. A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is előzetesen a tantestület 60 százaléka jelentette be, hogy részt vesznek majd az akción. A délelőtti eseményen - a munka felvétele miatt - ennél kevesebben vettek részt, ám délutánra jóval több szimpatizánst várnak, ugyanis 15.15-től  szervezők átnyújtják petíciójukat az Alapvető Jogok Biztosának Miskolci Területi Irodájánál a a helyi ombudsmannak.

KÉPFORRÁS: Magánarchívum