2024.04.17., szerda - Rudolf
Miskolc: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ternyák Csaba Jászberényben: Akit szeretünk, annak neve a szánkba jó ízt hoz

Lukácsi Katalin | 2022. október 03. - 18:42
Ternyák Csaba Jászberényben: Akit szeretünk, annak neve a szánkba jó ízt hoz
Ternyák Csaba egri érsek a jászberényi barátok temploma, azaz Jézus Neve Plébániatemplom 550-ik születésnapját ünnepelte meg.
Akkor vagyunk jó keresztények, ha hittel és szeretettel tudjuk kiejteni Jézus és Mária nevét

- mondta szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek azon a szentmisén, amellyel megnyitotta a jászberényi ferences templom jubileumi évét. Mint arról mi is beszámoltunk, a barátok templomaként ismertté vált Jézus Neve Plébániatemplom idén ünnepli 550 éves fennállását. Az évforduló kiemelt jelentőségű a jászok számára, hiszen hazánkba érkezésükkor a ferencesek térítették meg őseinket, és a többségi magyar társadalomhoz mi lényegében a ferenceseken keresztül kapcsolódtunk.

Isten neve a számban jó íz - idézte a főpásztor Ady Endrét, majd hozzátette, hogy mindenkinek a neve, akit szeretünk, a szánkban jó ízt hoz.

A szentmisét körmenet követte, majd egy kiállítás is nyílt az évforduló alkalmából egyházi kegytárgyakból, régi könyvekből és dokumentumokból. Az egri érsek megszentelte a templom teljes külső és belső felújításának elkészült fázisait is.
Az emlékévet megnyitó szentmise után egy nagy vendégséget is tartottak, ahol Budai Lóránt, a város polgármestere felidézte Jászberény és az Egri Főegyházmegye kapcsolatának eredményeit, mióta ő a vezeti a várost. Sikerült megmenteni jászberényi tanítóképzőt, épült egy új óvoda, valamint megújult a Ferencesek tere is.
A megjelent egyházi vezetők teljes egyetértése mellett rávilágítottam, hogy – ahogyan a prédikációban is hallhattuk - nincs lehetetlen. A jószándékú tenni akarás, a kommunikáció, a közös gondolkodás és munka mindig meghozza gyümölcsét. Köszönöm a meghívást, a megtisztelő fogadtatást, az őszinte beszélgetéseket és a biztató szavakat! Nagyon nehéz időszak elé nézünk de hiszem és vallom, ha odafigyelünk a másikra, megértjük és tiszteletben tartjuk egymást, úgy minden nehézséggel meg fogunk bírkózni!

- zárta gondolatait a polgármester Facebook-bejegyzés tanúsága szerint.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala