2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Miskolc: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Újabb gázvezeték kereskedelmi üzemeltetéséról döntöttek, ami csökkenti az orosz gáztól való függést

frisshirek.hu, 2022. október 01. - 14:49
Újabb gázvezeték kereskedelmi üzemeltetéséról döntöttek, ami csökkenti az orosz gáztól való függést
Görögország és Bulgária szombaton megkezdte egy régóta halogatott gázvezeték kereskedelmi üzemeltetését, amely segít csökkenteni Délkelet-Európa orosz gáztól való függőségét és növelni az energiabiztonságot - írja a Reuters.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 182 km-es vezeték megkönnyebbülést fog nyújtani Bulgáriának, amely április vége óta küzd a gázellátás megfizethető áron történő biztosításáért, az orosz Gazprom (GAZP. MM) ekkor szakította meg a szállításokat, mivel Sofia nem volt hajlandó rubelben fizetni.

Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázszállításait, miután a Nyugat szankciókat vezetett be Moszkvával szemben Ukrajna megszállása miatt, így az Európai Unió országai az emelkedő árak közepette alternatív ellátásokat kerestek.

"Ez a folyamat gyökeres változást jelent Bulgária és Európa energiabiztonsága szempontjából. A szabadságot jelenti, meg kell szabadulni az orosz gáztól" – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy szófiai ünnepségen, amelyen Bulgária, Görögország, Azerbajdzsán, Románia, Szerbia és Észak-Macedónia vezetői vettek részt.
"Az emberek itt, Bulgáriában és Európa-szerte is érzik az orosz háború következményeit. Az ilyen projekteknek köszönhetően azonban Európának lesz elég gáza a télre" – mondta.

A Görögország–Bulgária (IGB) rendszerösszekötő vezeték 1 milliárd köbméter (bcm) azeri gázt fog Bulgáriába szállítani.

Az évi 3 milliárd köbméteres kezdeti kapacitással, és azt tervezi, hogy ezt később 5 milliárd köbméterre emeli, a vezeték a szomszédos Szerbiába, Észak-Macedóniába, Romániába, valamint Moldovába és Ukrajnába szállítja a gáz.

Az észak-görögországi Komotini városából a bulgáriai Stara Zagorába szállítja majd a gázt. Az IGB egy másik vezetékhez, a Déli Áramlat gázfolyosó egy részéhez kapcsolódik, amelyen keresztül azeri gázt szállít Európába.

Pénteken Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia gázszolgáltatói azt javasolták, hogy hálózataikon keresztül egyre több azeri szállítmány érkezzen Közép-Európába.

A 240 millió eurós gázvezetéket a bolgár BEH állami energiavállalat, a DEPA görög gázszolgáltató és az olasz Edison (EDNn.MI) közös vállalata ellenőrzi- írja a Reuters.

fotó: Ilham Aliyev Facebook-oldala