2024.04.17., szerda - Rudolf
Miskolc: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ők jöttek le a filmvászonról a miskolci CineFesten

frisshirek.hu | 2022. szeptember 26. - 08:03
Ők jöttek le a filmvászonról a miskolci CineFesten
A CineFest nemcsak vetítésekből állt, hanem közönségtalálkozókból is, ahol közelebbről ismerhették meg az alkotást és annak készítési folyamatát a látogatók. A szereplőket pedig konkrétan pár méternyiről láthatták.

„A Magyar hangja… átfogó képet szeretne nyújtani a szakmáról és annak fortélyairól. A hitelesség jegyében készült negyven interjúban több tucat ismert színész és szakember beszél a szinkronszakmáról. A filmben megszólal Molnár Piroska és Szacsvay László, a Nemzet Színészei, valamint mások mellett Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Holl Nándor, Kálid Artúr, Kerekes József, Nagy Ervin, Pogány Judit, Seszták Szabolcs, Stohl András, Zsigmond Tamara” – olvasható a film leírásában a port.hun.

Az alkotás premierje után a színpadon helyet foglalt Molnár Piroska, Kálid Artúr, Galambos Péter és Csőre Gábor. A közönségtalálkozón elhangzott, milyen hálásak, hogy itt lehetnek a CineFesten. Kiderült, azért Budapest a szinkronizálás kizárólagos fellegvára, mert ehhez más képességekre van szükség, mint a színpadi színjátszáshoz. Ez kevés színésznek adatik meg, így egy vidéki városban nincsenek annyian, hogy lefedjék a szinkronizálandó szerepeket.

Bár Miskolcon is volt szinkronstúdió évtizedekkel ezelőtt, ez a próbálkozás sikertelen volt. A megkérdezett színművészek szerint azonban megvan a lehetőség a vidéki szinkronizálás létrehozására annak, aki lát ebben fantáziát. A Magyar hangja… az RTL-en megy majd.

Nagyobb érdeklődést mutattak a nézők az Erőss Zsolt feleségét bemutató film iránt. A premier szinte telt házas volt. „2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése” – írja a port.hu.

Csoma Sándor rendező mesélt arról, hogy régóta érdekelte Erőss Zsolt története és maga a hegymászás is. – „Édesanyám legyőzte a rákot, előtte azonban foglalkoztatott engem a gyász érzése. Szerintem ezt tabuként kezeljük. Ehhez a gondolathoz jött hozzá egy látszólag véletlen, hiszen hamarosan összetalálkoztam Sterczer Hildával, aki mára már új életet kezdett, feleség is lett. Közvetlenül a filmötlet megszületése előtt pedig Nepálban túráztam” – mondta.

A főszereplőt alakító Pál Emőke elmondta, szerencsére nem kellett személyes tapasztalatból dolgoznia a gyászon. – „Arra törekedtem, hogy megtaláljam a bennem élő Hildát, akivel sokat nem találkoztam, ám túráztunk együtt.
Az Erőss Zsoltot megformáló Trill Zsolt pont olyan alkatú, mint a híres hegymászó, ezért esett rá a választás. – „Én is találkoztam Hildával, aki szerint én túl sokat beszélek férjéhez képest.

A házaspár kislányát, Gerdát Nagy Enikő játszotta. – „Jó volt megismerni olyan embereket, akikkel hétköznap nem találkozhatok. Könnyű volt együttdolgozni velük.
Miután Sterczer Hilda látta a kész filmet, azt mondta, hogy jobb lett, mint gondolta. Volt, hogy sírt rajta. Érdekesség még, hogy a gleccseren forgatott jelenetekben Erőss Zsolt eredeti ruháját láthatják a nézők a színművészen. A film csütörtöktől megy a mozikban.

Fotó: frisshirek.hu