2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Miskolc: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Hétfőn kiderül, sikerülhet-e eltéríteni egy Föld felé tartó aszteroidát

frisshirek.hu, 2022. szeptember 24. - 21:00
Hétfőn kiderül, sikerülhet-e eltéríteni egy Föld felé tartó aszteroidát
A NASA űrszondája hétfőn ütközik a Földtől mintegy 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidával, hogy megváltoztassa annak pályáját – írja az MTI. A művelet egy teszt, képesek vagyunk-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet. Mintha az Armageddon című film történne meg, csak kicsiben.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Double Asteroid Redirection Test (DART) űrszondát tavaly novemberben bocsátották fel Kaliforniából a SpaceX Falcon-9 rakétájával, és hamarosan eléri célpontját, amibe nagyjából 23 000 km/órás sebességgel fog becsapódni.

A 800 méter átmérőjű Didymos és a körülötte keringő kisebb, Dimorphos aszteroida valójában sem jelent veszélyt a Földre, mivel a Nap körül keringenek, és a Földet legfeljebb 11,2 millió kilométerre közelíti meg. A NASA azonban fontosnak tartotta, hogy még az előtt elvégezzen egy ilyen kísérletet, mielőtt valóban szükség lenne rá.

Az aszteroidákat két évtizede fedezték fel. A páros először az „ikrek” (Didymos) nevet kapta, később a kisebb aszteroidát Dimorphosnak (kettős alak) nevezték el, ami arra utal, hogy ez az első égitest, amelyet az emberiség két formában fog megismerni: a becsapódás előtt, ahogy a DART látja, és ahogyan majd az Európai Űrhivatal (ESA) Héra missziója fogja látni néhány évvel később.

Míg a NASA DART aszteroida becsapódásának előkészítése a 2021- es kilövéskor készült, az űrkőzet becsapódása az utolsó 24 órában kezd igazán felmelegedni. Ekkor hajtja végre a DART az utolsó manővert, hogy beállítsa a Didymos becsapódáshoz szükséges irányt.

"A szeptember 25-i utolsó manőver után, körülbelül 24 órával a becsapódás előtt, a navigációs csapat tudni fogja a célpont Dimorphos helyzetét 2 kilométeren belül" - írták a NASA tisztviselői közleményükben. "Onnantól kezdve a DART önállóan irányítja magát az aszteroidaholddal való ütközésig."

A szakemberek azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül, de már 73 másodperces változást is sikernek tartanának. Jelenleg a Dimorphos 11 óra és 55 perc alatt kerüli meg a Didymost. Egy több millió kilométerre lévő égitest esetében már egy kis lökés is elég lehet ahhoz, hogy annak röppályáját biztonságossá változtassák. Ha minden a terveknek megfelelően történik, a becsapódás közép-európai idő szerint hétfőn 23 óra 14 perckor történik meg, és a NASA élőben közvetíti.

A képek ebben az adatfolyamban kissé késve jelennek meg, mivel a jelnek el kell érnie a Földet a 7 millió mérföldről (11 millió km-re) lévő DART-ról, majd feldolgozni a földön. A NASA már kiadott egy képet a Didymosról a DART -ból, valamint egy képet a Jupiterről és holdjairól - foglalta össze a történéseket a space.com.