2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Miskolc: 8o - 12o
Az ország 19 megyéjében

A jelek szerint az oroszok menekülnének a sorkatonaság elől

frisshirek.hu | 2022. szeptember 21. - 16:02
A jelek szerint az oroszok menekülnének a sorkatonaság elől
Órák alatt elfogyott az összes repülőjegy, amellyel el lehet hagyni Oroszországot. Egyelőre még nincs kijárási korlátozás érvényben.

Putyin elnök még meg sem tartotta a béke világnapjára időzített részleges mozgósítást elrendelő beszédét, de tegnap este már megemelkedett az oroszországi Google-keresések között az, hogy miként kerülhetnék el a katonai szolgálatot a férfiak, továbbá hogy hogyan hagyhatnák el az országot.

A Bronson.men beszámolója szerint Olekszej Biloszickij ukrán rendőri vezető tette közzé Twitteren a Google-keresési grafikont, amelyen jól kivehető az érdeklődés fokozódása.

Bár a bejelentés végül csak szerda reggelre virradóan történt meg, arra több előjel mutatott. Ahogy azt a Portfolio cikkében összegyűjtötte, az orosz elnök tegnap tanácskozást folytatott a fontosabb orosz fegyvergyártókkal, az Állami Duma pedig elfogadott el törvényjavaslatot, amelynek értelmében szigorítják a dezártálás és a parancsmegtagadás büntetését.

Felröppentek ráadásul olyan pletykák is az orosz közösségi média oldalon, a Telegramon, hogy szeptember 21-e éjféltől a katonakorú férfi lakosság nem hagyhatja el az Orosz Föderáció, valamint Luhanszk és Donyeck megyék területét.

A Google-kereséseket a bejelentés után a jelek szerint tettek követték, ugyanis ahogy arra a hvg.hu felhívta a figyelmet, órák alatt elfogytak a repülőjegyek az Oroszországot elhagyni igyekvő járatokon. Először a Moszkvából Isztambulba és Jerevánba (ezen országokba ugyanis vízummentes az utazás az oroszok számára), de hamar beteltek a grúz, végül az Azerbajdzsánba, Kazahsztánba, Üzbegisztánba és Kirgizisztánba tartó járatok is. A The Moscow Times megkérdezte az állami vasúttársaságot és az Aeroflot-ot, hogy létezik-e parancsukra arra, hogy visszafordítsák a katonakorú férfi lakosságot, amelyre azt a választ kapták, hogy nem kaptak erre utasítást.

Baljóslatúan azonban hozzátették, hogy még.

A kép illusztráció, forrása: unsplash.com