2024.04.16., kedd - Csongor
Miskolc: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A tűzijáték helyett adja el a kormány a petárdákat, javasolja a Jobbik

frisshirek.hu | 2022. augusztus 27. - 12:30
A tűzijáték helyett adja el a kormány a petárdákat, javasolja a Jobbik
A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a közpénzmilliárdok "elégetését", legyen szó a Vodafone megvásárlásáról, vagy a szerintük felesleges és nehezen magyarázható tűzijátékról.

Az ellenzéki párt azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy ebben a válságos időszakban "nem saját mobilszolgáltatóra és környezetszennyező látványosságra kell az adófizetők pénzét szórnia a kormánynak", hanem a rezsiemelés kompenzációjára, az élelmiszerek áfacsökkentésére és az oktatási intézmények kifűtésére, megelőzve a szénszünetet és az online oktatás elrendelését.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy "ráadásul éppen akkor akar tűzijátékot durrogtatni a magát nemzetinek valló kormány, amikor a románok 1916-os erdélyi betörésének évfordulója van"

A Jobbik által említett évforduló az erdélyi hadjárat kezdete. Románia 1916. augusztus 27-i hadba lépését követően, a támadó offenzíva éjjel indult meg, amelynek során három román hadoszlop lépte át Erdély keleti határát, és indult meg az ország belső területei felé. A támadás célja a Maros vonalának elérése volt, majd onnan két irányból továbbmenetelve a Tisza síkságára való kijutás és közvetlen támadás a magyar főváros, Budapest irányában. Az erdélyi hadjárat során átmeneti időre román megszállás alá került városok lakossága jelentősen lecsökkent, a magyar és a szász lakosság nagy része a helyi közigazgatás képviselőivel együtt a menekülést választotta. Az első világháború utáni 1920. június 4-i trianoni békeszerződés értelmében Románia ezekből megtarthatta a Bánság egy részét, a Partiumot és Erdély egészét.

 "Most, hogy ismét zivatarok miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Jobbik arra kéri a fideszes kormányzatot, ne húzza tovább ezt a megtartjuk, nem tartjuk meg, elhalasztjuk, majd pedig felmentjük az OMSZ vezetőit bolsevik teleregényt, s adja el a petárdákat még azon az áron is, ha bukik rajta valamennyit" - fogalmaztak a közleményben.

A petárdák eladásából befolyó összegből pedig fizessék ki az önkormányzatoknak a háborús veszélyhelyzetre hivatkozással elmaradt közterület-használati díjat és fűtsenek ki néhány száz iskolát télen - javasolta a Jobbik.

fotó: Jobbik Facebook-oldala